In de rubriek Watch CNCPTS toont Food Inspiration themagewijs elke keer drie video’s van opmerkelijke foodconcepten. Deze keer is de rode draad van Watch CNCPTS: Duitse hamburgerketens in het jubileumjaar van McDonald’s Europa.

Foto door: Burgerheart.com

Voor ’s werelds grootste hamburgermerk is het zowel in Nederland als Duitsland een jubileumjaar. Dit jaar is het een halve eeuw geleden dat McDonald’s zijn eerste Europese vestigingen opende in Zaandam en München. Terwijl McDonald’s in Nederland nog altijd groeit, is bij onze oosterburen al enkele jaren sprake van een lichte stagnatie. Ook in 2019 daalde het aantal vestigingen licht, terwijl Burger King nog groeit en bovendien de komende zomer in Keulen gedurende een actieweek experimenteert met een vleesloze vestiging.

Duitsland is het land dat de hamburger zijn naam gaf. De hamburger heeft volgens de overlevering zijn oorsprong bij Mongoolse tartaar. Via de Baltische staten, de haven van Hamburg en emigranten kwam de hamburger terecht in New York. Daar stond in 1834 de hamburgersteak al op de kaart van een restaurant. Ketens als White Castle (dit jaar 100-jarig bestaan), White Tower, Carl’s Jr., McDonald’s en Burger King zorgden er in de twintigste eeuw voor dat de hamburger een wereldwijd fenomeen werd.

Wij focussen op drie kleinere Duitse hamburgerconcepten.

Video door: Chris Böhm, embedded via You Tube

Peter Pane

Hans im Glück, een sprookjesnaam, is na de bekende Amerikaanse burgerketens in Duitsland met 77 outlets de grootste. Rechtstreeks door Hans im Glück geïnspireerd, lijkt het merk Peter Pane met 31 vestigingen. Peter Pane gaat qua hipheid nog een flinke stap verder dan Hans im Glück. Peter Pane zoekt nadrukkelijk aansluiting bij jongere generaties. Peter Pane is net als zijn voorbeeld een “burgergrill bar”. Dit betekent dat ook drank wordt geserveerd, waarbij Peter Pane focust op cocktails. Verder is het imago van Peter Pane uitgesproken groen: zo plant het merk voor elke verkochte veganburger een boom.

Video door: Welt der Wunder, embedded via You Tube

Burgerheart

Burgerheart is een kleine hamburgerketen. Acht jaar geleden gestart in Würzburg, heeft het franchiseconcept nu 17 vestigingen. De missie van Burgerheart is simpel: “Wij willen burgers maken die je niet weigeren kunt.” Zelf hadden de oprichters nooit verwacht dat hun formule zo snel zou uitdijen. Nog een burgertent erbij? Ze hadden niet bepaald hooggespannen verwachtingen. Maar zeggen ze nu: “Hamburgers zijn geen trend meer, maar ze zijn veel meer. Want ze horen bij onze samenleving.” De inrichting is vintage maar niet in alle outlets uniform. Want: “We zien onszelf niet als een klassiek franchisebedrijf. Bij Burgerheart draait het niet om uniformiteit, maar om levendigheid, nieuwe ideeën en een echte, oprechte teamgeest.”

Video door: Menty Menty, embedded via You Tube

Hans im Glück

Hans im Glück is een echt millennialconcept en mag zonder meer vernieuwend worden genoemd. Blikvangers in alle restaurants zijn de witte berken van de vloer tot het plafond. Maar verder zijn de 77 Duitse vestigingen (eind 2019) verre van uniform. Hans im Glück stelt zich namelijk ten doel aan elke nieuwe burgergrill (annex biertaps) enkele nieuwe elementen toe te voegen.

Het merk drukt bovendien zijn medewerkers niet in een keurslijf, maar verkiest medewerkers met een sterke eigen persoonlijkheid. Wat opvalt op Facebook: Hans im Glück feliciteert zijn gasten en zichzelf met elke mijlpaal. Tevens vestigingen in Oostenrijk, Zwitserland en Singapore, zoals te zien op de video. Inclusief deze landen, staat de teller voor Hans op 92 restaurants.