Eric van As (42) is commercieel directeur van Versvishandel Jan van As. Het familiebedrijf zou dit jaar het 70-jarig bestaan vieren, maar feest werd het niet. 2020 was voor Jan van As het slechtste jaar ooit. Toch blijft Eric van As nuchter als altijd, en heeft hij vertrouwen in de toekomst. 

Foto's door: Nina Slagmolen

Invriezen

Op het moment dat de horecasluiting wordt aangekondigd, denkt Eric van As allereerst aan één ding: zorgen dat de voorraad die op dat moment in het bedrijf aanwezig is niet volledig verloren gaat. Het hele team wordt ingezet om de verse vis op te snijden, te verwerken en zo snel mogelijk in te vriezen. Eric van As: “Kabeljauw hebben wij bijvoorbeeld als hele vis op voorraad, en leveren we op die manier aan de horeca. De betere chefs weten hoe je de vis moet verwerken, maar lang niet iedereen weet dat en kan dat. Om de kabeljauw geschikt te maken voor meerdere afnemers hebben we op de zondagavond van de aankondiging van de lockdown daarom alle kabeljauw opgesneden en de ruggen, koppen en staarten apart ingevroren. Zo maakten we de meeste kans om het uiteindelijk toch verkocht te krijgen.”

Familie

Hoewel Eric van As commercieel verantwoordelijk is en zijn vader Wim van As als algemeen directeur het bedrijf leidt, is er een overkoepelend orgaan dat het – zeker in tijden van crisis – uiteindelijk voor het zeggen heeft: de familie. Eric van As: “In het bedrijf werken veel familieleden. Normaal gesproken werkt iedereen vrij zelfstandig binnen zijn of haar eigen vakgebied. Maar tijdens de coronatijd hebben we elkaar, zeker in het begin, echt elke dag gezien. Mijn broertje Robbert, mijn neven Jan en Wijgert, mijn vader, mijn zus en ik kwamen dagelijks een uurtje bij elkaar om te bespreken wat we moesten doen en wat die dag de juiste beslissingen waren voor het bedrijf en voor onze medewerkers.”

Tranen

Eric van As is geen man die snel zijn emoties laat zien. De hele familie Van As staat bekend om haar ondernemende instelling, en om haar nuchterheid. Volgens de commercieel directeur zelf heeft hij dan ook geen traan gelaten om de verdrietige situatie waarin het bedrijf momenteel verkeert. “Ik maak liever plannen en stroop liever de mouwen op dan dat ik een potje ga zitten janken”, aldus Eric.   

Sushi

Eén bedrijfsonderdeel van Jan van As blijft het tijdens dit rampjaar wel goed doen, en draait zelfs beter dan alle voorgaande jaren: het leveren van vis aan sushi-restaurants. Het afhalen en bezorgen van (onder andere) sushi is dit jaar booming, en Jan van As profiteert daar – een klein beetje – van mee. Het is voor de vishandel naast de levering aan Marqt zo ongeveer het enige bedrijfsonderdeel dat dit jaar stabiel doordraait.

Investering

Jan van As heeft, ondanks de tegenvallende omzetten, dit jaar flink geïnvesteerd in een e-commerceplatform. “Op het gebied van productspecificaties hadden we best wel een achterstand. Daarin hebben we een grote inhaalslag gemaakt. We wisten al een tijd dat het nodig was, maar maakten er de tijd niet voor. Wat dat betreft zagen we dit jaar wel de voordelen van de tijd die we hadden. We hebben een serieus team erop aan het werk gezet en in januari gaat het platform live. Dat is iets waar we toch wel trots op zijn.” 

Thuis

Eric van As is dit jaar vaker op kantoor dan ooit, en ook vaker thuis dan ooit. Hij was normaal gesproken veel op reis om (potentiële) klanten en leveranciers te bezoeken, en ging ‘s avonds vaak uit eten bij een van de restaurants waar het bedrijf aan levert. “Eerlijk gezegd vond ik het dit jaar wel prettig om wat vaker thuis te zijn. Ik kon iedere avond met mijn vrouw en kinderen eten. Dat was wel gezellig hoor. Ik zie daar voor mezelf wel een les in. Het altijd onderweg zijn, dat kan ook wel iets minder. Ik wil daar in de toekomst wel wat meer in gaan afwegen.”

Vertrouwen

“2020 is gewoon een slecht jaar. En ook in 2021 zullen we het lastig hebben. Ik verwacht nog wel een derde golf. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat mensen weer uit eten gaan als het vaccin er is en iedereen is gevaccineerd. Ik denk dat we relatief snel weer op stoom zijn. Je merkt aan alles dat mensen er behoefte aan hebben om er weer op uit te gaan en hun oude gewoontes weer op te pakken.”

Een uitgebreide versie van dit artikel verscheen in het Food Inspiration print magazine editie 9. Klik hier om lid te worden, of een losse editie te bestellen.