Sol Sips in New York is een veganistisch café in een buurt waar mensen geen geld hebben voor goed gezond eten.

De oplossing? Betaal zoveel je kan, want iedereen verdient het om voedzaam te kunnen eten.

Van de buurt, voor de buurt

21 jarige Francesca Chaney is de dromer achter Sol Sips, een veganistisch concept waar menig hipster van gaat watertanden. Maar deze hippe nieuwe plek in Bushwick, een buurt in het oosten van New York waar een op de vijf inwoners niet zeker is van hun dagelijks brood, is niet bedoeld voor de New Yorkse jetset. Het zijn juist die buurtbewoners die het verdienen goed en gezond te kunnen eten, zoals voor velen vanzelfsprekend is.

Elkaar helpen

Dat wil overigens niet zeggen dat de mensen met geld niet welkom zijn. Integendeel, Francesca heeft voor iedereen dezelfde stralende glimlach en verse veganistische gerechten klaar staan. Maar omdat de realiteit nu eenmaal is dat sommige mensen zich meer kunnen veroorloven dan anderen, is de prijs niet voor iedereen hetzelfde. Tijdens de brunch op zaterdag zijn de prijzen flexibel. Voor degenen die ‘slechts’ zeven dollar hebben is het zeven dollar, en voor degenen die de maaltijd vijftien dollar waard vinden is het vijftien dollar. Het resultaat is een gevarieerd publiek van arm en rijk, van zwart, wit, Aziatisch, en Latino. En rijen voor de deur. Het systeem werkt. Iedereen binnen zit met elkaar te genieten van veganistische uitsmijters met spek en kaas (gemaakt van kikkererwten, tempeh, en zuivelvrije melk). 

Een beweging

Vooral in Amerika lijkt het inmiddels sprake te zijn van een beweging. Roy Choi en Daniel Patterson hebben aan de andere kant van het land Locol, dat dubbele dienst draait als een plek waar mensen goedkoop goed kunnen eten en een opleidingsplek voor mensen die het nodig hebben. Dat laatste doet ook Hot Bread Kitchen in New York, dat zich specifiek op kansarme vrouwen van over de hele wereld richt.

Reconnect

Concepten als Sol Sips zijn een mooi voorbeeld van de Reconnect trend. Eten verbindt de mens met elkaar, met de natuur en de oorsprong van de producten, en met zichzelf. Eten staat in dienst van de hoogste menselijke waarde: empathie. Iedereen verdient het om goed te kunnen eten. Sol Sips is het levende bewijs dat mensen er best wat voor over hebben om dat mogelijk te maken.