Maak kennis met de celebration of life... 

De uitvaart zoals we die kennen is langzaam aan het transformeren van een verdrietige rouwdienst naar een viering van het leven. Niet alleen in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld Amerika. 

 

Herdenking op z’n Hollywoods
“We can't predict how or when we will die, but we can control how we are remembered.” Dit is het motto van Final Bow Productions. Oprichtster Alison Bossert heeft een achtergrond in het organiseren van grootse Hollywoodspektakels als filmpremières, fundraisers en award shows. Die glamour is terug te vinden in de levensvieringen die ze organiseert. Hier geen siroopkoffie en een broodje kaas, maar customized hotdogs met levensmottos in mosterd en gift bags met een aantal van de overledenes favoriete dingen. 

 

Terug naar de natuur
De opkomst van de levensviering gaat gepaard met een golf aan initiatieven die op een andere manier naar de dood kijken. Recompose uit Seattle wil mensen een service aanbieden die hun stoffelijke resten composteert tot een bed voor nieuw leven. Op dit moment is dat nog illegaal, maar in 2020 zal Washington de eerste Amerikaanse staat zijn waar dit mag. Duurzaamheid tot in den dood en verder.

 

De toekomst van de dood
De uitvaartindustrie begint pas net met het creatief worden. In de komende decennia zal de industrie en hoe wij omgaan met het einde verder veranderen. Het natuurlijke resultaat van de vergrijzing in de westerse wereld is een sterke groei van het aantal sterfgevallen. Daarbij zijn er steeds minder mensen gelovig, waardoor de verschillende religieuze tradities rond de dood een steeds minder belangrijke rol spelen. Wie weet wat de toekomst brengt? Wie weet zien we na de destination wedding ook een uitvaart op een bijzondere locatie in het buitenland als het nieuwe normaal.


Foto: Nina Slagmolen