Purpose, het bedrijfsdoel los van geld verdienen, wordt een steeds belangrijker onderwerp voor bedrijven. Voorbeelden zijn plasticvermindering, streven naar sociale gelijkheid en werken voor CO2-reductie. Het is makkelijk om dat soort doelen te associëren met de grote corporates. Trendwatcher Steven van Belleghem legt uit dat een purpose voor bedrijven van elk formaat belangrijk is. Hij gebruikt een aantal stappen om uit te leggen hoe een bedrijfsdoel noodzakelijk is om een product onweerstaanbaar te makken voor consumenten.

Op de foto: Steven van Belleghem. Foto door: Floris Heuer

Van Belleghem is internationaal trendwatcher op het gebied van klantervaring en heeft meerdere boeken geschreven over de wensen van de klant van de toekomst. Hij legt uit dat een bedrijf allereerst een goed product of dienst moet aanbieden. Middelmatigheid is een doodzonde in de overvolle markt van vandaag. Vervolgens moeten bedrijven een goede digitale gebruikerservaring verzorgen. 

Digitale gebruikerservaring

Van Belleghem: “COVID-19 heeft de trends in digitalisering met tien jaar versneld. In de hedendaagse hybride wereld heeft elke fysieke interactie een digitaal aspect. Makkelijk te gebruiken digitale producten moeten dus vanzelfsprekend zijn.” Hij benadrukt dat digitaal niet per se virtueel betekent, maar dat de digitale wereld deel uitmaakt van de fysieke wereld. Online recensies zijn bijvoorbeeld deel van de restaurantbeleving en Artificial Intelligence (AI) wordt gebruikt om menu’s te personaliseren op basis van voorgaande bezoeken. Digitale processen zijn geïntegreerd in de fysieke wereld. Na een goede digitale gebruikerservaring is het van belang voor bedrijven om een ‘levenspartner’ te worden van klanten. Van Belleghem: “Je moet het leven van je klant begrijpen en daar waarde aan toevoegen.” Anticipeer op de behoeften van klanten en speel daarop in voordat ze beseffen dat ze die behoefte hebben. Als bedrijven aan die voorwaarden voldoen, komt purpose echt tot zijn recht: verander jouw eigen wereld.

Elke bijdrage is belangrijk

Consumenten zoeken naar bedrijven die een verschil maken, maar verwachten geen grootse beloften of wonderen. Je moet jouw wereld veranderen, niet de wereld. Eén gebied waar je zorgt voor betekenisvolle verandering is genoeg. Is jouw bedrijf bijvoorbeeld afhankelijk van plastic? Zet dan stappen om die afhankelijkheid te verkleinen of zorg ervoor dat je negatieve impact op het klimaat omzet in een positieve. Ben je afhankelijk van landbouwproducten? Zorg dan voor een veilige en gezonde werkomgeving voor iedereen in de bevoorradingsketen. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de positieve impact die de consument verwacht.