Deze week organiseerden we vanuit Food Inspiration de laatste trendtour van het voorseizoen, in ons eigen Amsterdam. Een heerlijke stad om te trendwatchen. Ondanks dat ik er jaren heb gewoond en er nog steeds meerdere keren per maand kom, zag en proefde ik ook nu weer nieuwe dingen. Van havermelk softijs tot not wine. Dit zijn de nieuwste trends en hypes uit onze hoofdstad.

Als je het tegenwoordig hebt over trendsetters in food in Amsterdam, dan gaat het al snel over de havermelkelite (hme). ‘Hippe’ welgestelde hoogopgeleide young professionals tussen de 20 en 40 jaar die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben en een fortuin neerleggen bij horeca of brands binnen hun groene bubbel. Een luxe levensstijl is voor hen van groot belang. Ze willen zien en gezien worden met hun vegan cruffins, havermelkcappuccino’s (havercappu’s), alcoholvrije natuurwijnen en not wines.

Vegan cruffins van bakery Saint-Jean

Wat zijn not wines?

Not wines zijn alcoholvrije dranken. Ze doen qua smaak en body denken aan wijn, alleen zijn ze op een andere manier geproduceerd. Waar non-alcoholische wijnen in feite gedealcoholiseerde wijnen zijn, worden not wines opgebouwd op basis van onder andere druivensap, gedroogd fruit, kruiden, groentesappen en extracten. Sommige sparkling teas vallen in de categorie. En ook het Zweedse merk Gnista produceert not wines. Het is een categorie die groeiende is en waar veel interessante mogelijkheden liggen voor sommeliers en restaurateurs. Gnista wordt onder andere geschonken bij Ron Gastrobar.

Gnista red

Vegan en alcoholvrij

F&B-concepten die op de luxe wensen van de havermelkelite inspelen, zijn er in Amsterdam volop. Van vegan all-day horecaconcept Wild and the Moon, gevestigd in de Pijp, tot de alcoholvrije slijterij Nix & Nix; te vinden in de Jordaan. Vegan en alcoholvrij zijn zeker nog niet de standaard in onze hoofdstad, maar de vraag naar minder dierlijk en minder alcohol is er groeiende. Met uitzondering van melk, want koemelk is onder Gen Z-ers wel echt passé. Havermelk it is. 

Alcoholvrije slijterij Nix & Nix in de Jordaan

Sinds deze week is de Jordaan overigens een nieuwe hme-hotspot rijker: de pop-up van havermelkproducent Oatly met soft serve vegan ijs, gevestigd op de hoek van de Noordermarkt. In de rest van het land krijgen dit soort high-end sustainable concepten nog nauwelijks navolging, maar in Amsterdam zijn ze hip and happening.

De pop-up van Oatly soft serve, foto door: Polle van Spaendonck & Pien van Dooren

Kleine menukaarten

Wat ook de standaard lijkt geworden in onze hoofdstad, zijn kleine menukaarten. De nieuwste restaurants hebben menukaarten met slechts enkele gerechten erop. Helemaal passend bij het streven naar no waste. Of het nou gaat om Apollonia, op het Marineterrein, om het in juni geopende en altijd vol gereserveerde restaurant Troef, of om de populaire wijn-restobar De Willem, gevestigd aan de rand van de Jordaan op het Haarlemmerplein: bij al deze zaken staan slechts een handjevol gerechten op het menu. Het gaat vaak om niet meer dan 3 voorgerechten, 3 hoofdgerechten en 3 desserts. Op de meeste menu’s staat slechts een enkel vleesgerecht. Helemaal ingericht op flexitariërs, en vriendelijk voor vega's.

Krab, kaviaar en kaas

Wat me ook opvalt, als ik de menukaarten van deze restaurants vergelijk: het klassieke Franse menu is terug van (nooit?) weggeweest. Niet perse vegan, maar Franse gerechten stralen een bepaalde luxe en klasse uit die blijkbaar nog altijd zeer gewild is. Toch zie je de Franse vleesgerechten steeds vaker van het menu verdwijnen. Vooral vis en schaal- en schelpdieren zijn populair. Zuurdesembrood, oesters en oeuf mayonnaise zijn on trend als voorgerechten. Als hoofdgerecht zie je veel krab en kreeft op de kaart staan. En ook kaviaar duikt ineens overal op. Geserveerd als topping op doritos met crème fraîche, op ijs, of ultiem Frans: op een croissant met roomboter. 

Een nog altijd een veel geziene klassieker om een diner mee af te sluiten: de traditionele kaasplank, tegenwoordig helemaal gelokaliseerd met vooral Nederlandse kazen.

Ijs met kaviaar, foto door: Nina Slagmolen

Insta is in

Als laatste, wat me opvalt bij al deze – relatief nieuwe – bedrijven: hun websites zijn vrij basic. De Instagram-accounts staan vol met professionele foto’s waarop mensen, design en gerechten centraal staan. Facebook en Twitter hebben de meeste zaken al lang niet meer. TikTok dan weer wel.

Instagram-account van Troef

Dank aan Roger Bloem van Cityguys voor up-dates over de nieuwste hypes en concepten in Amsterdam. 

Ben jij ook gek op trendtouren en kun je mooie foto’s maken? Wij zoeken nog een (fulltime) fotograaf! Reageer op deze vacature en wie weet maak jij binnenkort de foto’s bij dit soort artikelen.