Een miljoen dollar per jaar aan restaurants en wijn...

Gregg Popovich, de meest succesvolle basketbalcoach in de geschiedenis van de NBA, betaalt het allemaal uit eigen zak. Z'n legendarische team dinners zijn essentieel voor het grote succes van ‘zijn’ San Antonio Spurs. Waarom?

 

Teambuilding
Sportzender ESPN stelt dat Popovich in de Amerikaanse culinaire wereld misschien nog wel een groter aanzien heeft dan hij in de sportwereld geniet. Verschillende chefs en sommeliers zeggen hun carrière aan de beste man te danken te hebben. Maar het meest opvallende lijkt toch de correlatie tussen het succes van de Spurs en het gebruik van uitgebreide, Michelin-waardige diners als een soort ultieme teambuildingoefening. Met resultaat, zo lijkt, want de statistieken van Popovich en de Spurs zijn de beste in de historie van de NBA.

 

Zorgvuldig gecureerd
De aangelegenheden in een aantal van de beste restaurants ter wereld - Thomas Keller’s The French Laundry bijvoorbeeld - zijn geen standaard etentjes, maar zorgvuldig gecureerde gastronomische ervaringen, vaak met een unieke selectie aan wijn, die afgesteld is op zowel het eten als het smaakpalet van de gasten. Het is juist deze persoonlijke touch die een band schept tussen alle aanwezigen. Ook hier zien we wederom de kracht van eten als verbinder. Mannen uit compleet verschillende culturen komen samen onder het genot van een hapje en een drankje. Dit is waar het team gevormd wordt.

 

Mentaal aspect
Nu kunnen we natuurlijk niet met zekerheid zeggen of uitgebreide maaltijden met het hele team direct leiden tot sportieve resultaten, maar het is wel duidelijk dat Popovich heel veel waarde hecht aan het mentale aspect van topsport. En hij laat zien dat de gastvrijheidsindustrie daar het perfecte vehikel voor is. Goed voelen doet goed presteren.