"Door de sluiting van het restaurant breng ik nu veel tijd met mijn dochtertje van elf maanden door, die ik door alle hectiek niet zoveel gezien heb."

Fotografie en tekst: Chantal Arnts

Waar deuren dichtgaan... gaan nieuwe deuren open. Naast alle rompslomp brengt de lockdown ook iets mee waar er voor horecaondernemers voorheen altijd te weinig van was; tijd. Waar de één zich op maaltijdbezorging stort, kiest de ander voor bijscholing, tijd met familie of nieuwe hobby’s. Chantal Arnts maakte voor Food Inspiration Waar deuren dichtgaan: een serie portretten van horecaondernemers in tijden van vrije tijd.

Tomas Bron is chef en mede-eigenaar van restaurant Zoldering in Amsterdam. Het restaurant is nu dicht, maar dat betekent niet dat Tomas bij de pakken neerzit.

"Sinds de opening van Zoldering in 2019 hebben we een vliegende start gemaakt, maar daarmee ook een hele hectische tijd achter de rug. Door de sluiting breng ik nu veel tijd met mijn vrouw en dochtertje van elf maanden oud door, die ik door alle hectiek niet zoveel gezien heb. 

Maar ik zit ook zeker niet stil. Ik ben bezig met het ontwikkelen van nieuwe gerechten, maar ook met het bakken van brood. Ik kom uit een echte bakkersfamilie. Mijn opa was bakker en mijn oom heeft zijn bakkerij overgenomen. Ik vind het heel erg leuk om ook met bakken bezig te zijn. Het interesseert me enorm om te zien hoe je zoiets smaakvols en zoveel structuren kunt creëren met zulke eenvoudige producten."

"Een tijdje voor de horecasluiting volgde ik een tweedaagse masterclass boulangerie en daar heb ik de basis van het broodbakken op de traditionele Franse manier geleerd. Uit pure interesse voor het horeca- maar ook bakkersvak. Nu is dus de perfecte tijd om de kneepjes van het vak te leren. Op het moment is het wel meer hobby-matig bedoeld dan dat ik het echt voor het restaurant wil inzetten. We hebben er bij Zoldering de ruimte en tijd niet voor. Maar ik sluit niets uit.

Afhankelijk van de capaciteit waarop we straks weer mogen gaan draaien, denk ik wel dat ik anders met mijn vrije tijd zal omgaan. Zoals ze altijd zeggen; je merkt pas wat je mist als het er niet meer is. Met familie en vrienden zijn en daar lekker van genieten, uit eten gaan en dat soort dingen."