"Wij verdienen in de restaurants nu niks, maar de mensen die het op dit moment zo hard verdienen voorzien we van vers en gezond te eten."

In België startte deze week een bijzonder corona-initiatief: Feed the Nurses. Topchefs uit Antwerpen zetten hun tijd, voorraad en expertise in om goede en gezonde maaltijden te bereiden voor zorgpersoneel. De maaltijden worden gratis verstrekt aan de mensen die het nu zo hard verdienen. Wij spraken Kristof Keuppens, één van de initiatiefnemers.

Kan je meer vertellen over het initiatief?

"Begin vorige week is het idee gestart. Chefs in heel het land zitten natuurlijk nu in een restaurant dat gesloten is. Ze hebben voorraad over, en tijd. Gezamenlijk zijn we Feed the Nurses gestart waarmee we met producten die we nog op voorraad hadden gezonde maaltijden kunnen maken. Die verstrekken we gratis aan zorgpersoneel in ziekenhuizen. Want zij verdienen het respect en die maaltijden nu meer dan wie dan ook!"

"Het zorgpersoneel verdient het respect en de gezonde maaltijd nu meer dan wie ook."

Wat bijzonder dat jullie dit met elkaar doen.

"Het voelt als het enige wat we nu kunnen doen voor het verplegend personeel dat in de vuurlinie staat om zieke mensen te verzorgen. En de horeca ligt nu toch stil. Het is ook bijzonder om te zien dat zoveel partijen zich aansluiten. Ik werd net nog gebeld door een vleesgroothandel die 120 kilo vlees wilde doneren. Daar word je dan toch even stil van. En als chefs houden we ook gewoon niet van stil zitten. De geur van eten terug in uw gebouw hebben, dat is fantastisch."

Hoeveel maaltijden hebben jullie inmiddels bereid?

"We maken nu 700 maaltijden per dag, en leveren die aan een zevental ziekenhuizen in de regio. Elke dag maken we iets anders, van soep tot desserts, van koude gerechten tot complete maaltijden."

"Ik werd net nog gebeld door een vleesgroothandel die 120 kilo vlees wilde doneren."

Welke chefs doen er mee?

"Nils Proost van Petit Cuistot uit Lier, Lars Block van Zoen uit Antwerpen, Timothy Tynes van Atelier Maple uit Antwerpen, Jolien Laenen en Pieter Coomans van Wingerd uit Vorselaar, Bruno Timperman van Bistro Bruut uit Brugge, Martijn Gobert van Umami uit Zottegem, Maarten Mertens van Service – coupé uit Sint-Niklaas en Kristof Keuppens en Ken Smets van Hendrickx Feesten uit Tielen. En het is tof om te zien dat andere chefs zich nu ook aanmelden of een soortgelijk initiatief opstarten om hetzelfde te doen in hun eigen community."