Veganistisch. In de volksmond ook wel ‘vegan’ genoemd. Een levensstijl waarbij je geen vis, vlees en andere dierlijke producten eet én waarbij je geen dierlijke producten gebruikt. Steeds meer mensen worden veganist en ondernemers spelen daar handig op in. Ze bieden vegan alternatieven aan, openen volledig veganistische restaurants of denken nog groter en beginnen een vegan foodhal. In Amerika zijn deze foodhallen enorm populair. Zal deze trend overwaaien naar Nederland?

Foto: Clem Onojeghuo

First in line

De deuren van vegan foodhal V-Shops in Miami openden zich zo’n drie jaar geleden voor het grote publiek. Het was Amerika’s eerste vegan foodhal. De hal huisvest acht uiteenlopende veganistische foodconcepten. Van een vegan ijszaak tot een vegan pizzarestaurant en alles daar tussenin. Met de V-Shops wil eigenaar Alex Cuevas de consument keuze bieden tussen verschillende veganistische gerechten onder één dak.

Alles onder één dak

Ook in andere delen van Amerika won het concept na de opening van V-Shops aan populariteit. In de stad Providence opende in 2019 plant-based foodhal Plant City. De hal biedt ruimte aan verschillende restaurants en bars van chef-kok Matthew Kenney, die internationaal bekend staat om zijn plantaardige gerechten. Op locatie vind je naast de vegan horecagelegenheden ook The Marketplace, een kruidenierswinkel met een volledig veganistisch aanbod. Je kan er terecht voor plantaardige etenswaren, maar koopt er ook dierproefvrije non-food artikelen.

Afgelopen januari nam Plant City een tweede, kleinere vestiging in Middletown, Rhode Island in gebruik. De nieuwe locatie beschikt over een vegan drive-through. Zo kan er ook in coronatijd van plantaardige gerechten worden genoten.

Vers en vegan

Het aantal veganistische eetgelegenheden in Amerika blijft snel groeien. Dit betekent dat ondernemers steeds beter hun best moeten doen om zich te onderscheiden. In Atlanta opent komend voorjaar VegCourt, eveneens een plant-based vegan foodcourt. De restaurants bereiden alle vegan gerechten met verse en gezonde ingrediënten ter plekke. Volgens eigenaresse JaKarrea Walker zijn er nu te weinig plekken waar je als veganist kan kiezen tussen verschillende plantaardige opties. Er zijn weliswaar veel foodhallen en foodcourts in Amerika, maar het aanbod voor veganisten was tot op heden te gering, vond ze. Met haar VegCourt creëert ze een compleet dierloos alternatief.

Vegan foodhal in Nederland?

In Amsterdam kwam afgelopen maand Vegan Fresco uit de startblokken, de eerste veganistische supermarkt van Nederland. Ook zijn er verschillende vegan restaurants te vinden in ons land. We gaan zelfs nog een stapje verder met een keten van veganistische snackbars, de Vegan Junkfoodbar. Toch is de veganistische levensstijl in ons land nog minder populair dan in Amerika. De meeste vegan restaurants en lunchrooms zijn te vinden in de randstad; de rest van Nederland blijft vooralsnog achter.

Ook in ons land gaan we bewuster om met onze voedselkeuzes. Food wordt een steeds integraler onderdeel van onze levensstijl en overtuiging. Omdat er steeds meer vegan opties zijn, lijkt de eerste vegan foodhal in Nederland slechts een kwestie van tijd.