De coronacrisis is onzekerheid, frustratie en financiele zorgen. De coronacrisis is ook tijd voor familie en tijd om na te denken. Tabitha en Rik Jansma, eigenaars van Basiliek* in Harderwijk, focussen vooral op dat tweede en besloten om ook na de pandemie op zaterdag dicht te blijven.

Basiliek zal bij heropening van maandag tot en met vrijdag open zijn, voorheen was dat dinsdag tot en met zaterdag. Chef Rik Jansma: “We hebben een goed gevoel bij deze beslissing. We liepen al langer met dit idee rond en als je iets wilt veranderen, is dit het moment. We hebben de afgelopen tijd geroken aan een ruimer sociaal leven en dat willen we graag zo houden.”

Goede arbeidsomstandigheden

“Wij zijn het eerste sterrenrestaurant dat deze beslissing neemt, maar waarom zou het niet kunnen? Wie bepaalt dat je op zaterdag open moet zijn? Vrijdag is altijd onze drukste dag en we denken dat maandag grotendeels de zaterdag kan vervangen. Zelfs als we door deze beslissing minder omzet draaien, is dat het waard. Als ondernemer koop je altijd je vrije tijd.” De arbeidsuren bij Basiliek zijn al lang belangrijk voor Jansma. Vijf jaar geleden stopte hij al met lunch. Zo hoeft het personeel nooit over te werken. “De tachtigurige werkweken waarmee ik begon, zijn niet meer van deze tijd.”

Tegelijk met de openingstijden wijzigt ook het aantal zitplaatsen bij Basiliek. “Voor de pandemie hadden we vijftig zitplaatsen, maar door corona moesten we terug naar dertig. Dat beviel heel goed, omdat we meer aandacht konden besteden aan de gast en aan de kwaliteit. Bovendien bleef de omzet gelijk, waarschijnlijk doordat de gasten meer uitgaven.”