Er zijn tegenwoordig genoeg redenen voor consumenten om plantaardig te eten.

Ze willen de wereld verbeteren, gezonder eten, dierenleed voorkomen of willen een statement maken. Met de groeiende belangstelling voor veganistisch eten, groeit ook het aanbod. Wij bezochten Berlijn, het vegan-walhalla van de wereld, waar plantaardig eten mainstream is en vlees eten een uitzondering. Ontdek onze 4 favoriete vegan hotspots.

 

Brammibal’s Donuts: (h)eerlijke donuts

Veganistisch eten wordt vaak gekoppeld aan gezond(er) eten. Maar bij Brammibal’s Donuts draait het niet om healthy food. De oprichters willen verse en eerlijke donuts bieden als alternatief voor de industrieel geproduceerde donuts. In 2015 openden ze de allereerste vegan donutshop van Europa. Alle donuts worden dagelijks in een centrale bakkerij vers bereid met de beste plantaardige ingrediënten. Naast de standaard range van zes veganistische donuts, bieden ze maandelijks ook originele seizoensvariaties, zoals de Matcha Raspberry en de Boston Cream. Om een steentje bij te dragen aan een betere wereld wordt er wekelijks één donut gekozen en gekoppeld aan een goed doel. Bij elke bestelling van die donut wordt €1 gedoneerd.


Maybachufer 8 &  Danziger Straße 65, Berlijn

www.brammibalsdonuts.com
 

1990 Vegan Living: Vietnamees vegan

De Vietnamese keuken staat bekend als gezond, met veel exotische kruiden, verse producten en vol van vegetarische en veganistische gerechten. Die aandacht voor de plantaardige keuken was aanvankelijk noodgedwongen, omdat er in Vietnam weinig vlees verkrijgbaar was. De Vietnamezen wisten dankzij hun culinaire creativiteit heerlijke vleesvrije maaltijden te creëren. Ze brachten die gerechten naar Europa, zo ook naar 1990 Vegan Living. In de keuken van dit veganistische restaurant maken ze gebruik van biologische tofu en seizoenskruiden uit eigen tuin. Op de kaart tref je Vietnamese snacks, bowls, soepen en biertjes. Specialiteit van het huis: Com Chien; een snack van malse tofu omhuld door krokante rijstvlokken geserveerd met een frambozen-chilisaus.

Krossener Straße 19, Berlijn

www.restaurant1990.de

 

Rawtastic: Pizza gezond

Het kleurrijke veganistische restaurant Rawtastic verrast haar gasten met pure smaken. De rauwe ingrediënten worden niet bereid of verhit boven de 42 graden. Op de kaart vind je burgers, salades, energy bowls, een kaasplank (!), huisgemaakte kombucha, smoothies en biologische wijnen. Het absolute hoogtepunt? De ‘Pizzatastic’. Waarschijnlijk de gezondste pizza van Berlijn. De pizzabodem - gemaakt van boekweit, lijnzaad, courgette, appel en avocado - is naar eigen zeggen een waar kunstwerk. De bodem krijgt zijn bite door deze 8 uur lang op 42 graden te drogen. Wij proefden de variant met zelfgemaakte veganistische mozzarella, pesto, cashewnoten, olijven en gekarameliseerde uien. Verrassend lekker en 100% guilt-free.

Danziger Straße 16, Berlijn

www.rawtastic.de

 

Kopps: fine vegan dining

Of je nou veganist bent of niet: Kopps mag je niet overslaan bij een bezoek aan Berlijn. Bij deze prachtig ingerichte zaak ontdek je fine dining in vegan-stijl. Kopps trekt bezoekers van over heel de wereld. Dat was bij de opening acht jaar geleden wel anders, vertelt general manager Ihami Terzi ons. Toen was vrijwel niemand geïnteresseerd in plantaardig eten. Toch zette hij door, vanuit zijn persoonlijke overtuiging. Zijn missie? Heerlijk, innovatief, lokaal, gezond en seizoensgebonden eten serveren. Door bijzondere smaakcombinaties, ingrediënten van hoge kwaliteit, ambacht en creativiteit zetten de chefs groenten letterlijk op de kaart. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Sinds 2015 staat Kopps in de CNN Top 11 van allerbeste veganistische zaken ter wereld. All-the-way plantbased? Kies voor het zevengangen-tastingmenu voor €100,-.

 

Linienstraße 94, Berlijn

www.kopps-berlin.de

 

Dit artikel verscheen eerder in het digitale Food Inspiration Magazine Go Social. Klik HIER om naar het digitale magazine te gaan.

Fotografie: Nina Slagmolen