"We lopen groot gevaar."

Voormalig topman van Unilever Paul Polman wordt juryvoorzitter van de Food Planet Prize. De Curt Bergfors Foundation in Zweden is de financier van de onderscheiding die met een miljoen euro uitgeroepen wordt tot 's werelds hoogste op het gebied van voeding.

Voorzitters van de jury zijn Johan Rockström, executive director van het Potsdam Institute for Climate Impact Research en Line Gordon, directeur van het Stockholm Resilience Centre van de Universiteit van Stockholm.

“We zijn op zoek naar oplossingen die breed en snel toepasbaar zijn - het liefst over de hele wereld. Voor het vinden van deze oplossingen tussen honderden aanmeldingen hebben we wereldwijd toonaangevende expertise en ervaring nodig," zegt Johan Rockström, executive director van het Potsdam Institute for Climate Impact Research en woordvoerder van de Food Planet Prize

De jury kiest de winnaars van twee prijzen van 1 miljoen euro – de Food Planet Prize Awards. Eén prijs gaat naar een bestaande, schaalbare oplossing voor duurzame voedingsmiddelen. De tweede is voor vernieuwende initiatieven die de wereldvoedselsector kunnen veranderen.

“De Food Planet Challenge is bedoeld om de wereld duurzame voedselsystemen te verschaffen," zegt Line Gordon, directeur van het Stockholm Resilience Centre van de Universiteit van Stockholm. “Het is bepalend voor onze toekomst. We lopen groot gevaar als we falen, maar hebben er enorm baat bij als we slagen."

Nominaties voor de Food Planet Prize konden worden ingediend tot 30 juni. De eerste onderscheidingen worden later dit jaar uitgereikt.

De Curt Bergfors Foundation werd in 2019 opgericht om de aandacht te vestigen op de problematiek van het huidige voedselsysteem en nieuwe manieren te vinden om de toekomst vorm te geven.

Voor de editie van 2020 zijn 650 aanmeldingen binnengekomen. Uit zes finalisten zullen in december twee winnaars worden gekozen die elk een miljoen euro winnen. Wil je meer informatie of aanmelden voor de editie van 2021, check dan deze link

 

Foto: World Economic Forum