Honden zijn bij hem welkom. Als je jarig bent, eet je gratis. Je parkeerkaart is overigens altijd gratis, net als de koffie voor 11.00 uur. Arthur Dontje organiseert bij zijn strandtent Beach Restaurant Prince George bingo-avonden voor jongeren, fietstochten met oud&nieuw en chocoladeworkshops voor dames. Het personeel mag in de baas z’n tijd op stage bij sterrenzaken. Food Inspiration sprak met deze zij-instromer in de horeca die zijn fortuin maakte met zijn chocoladebedrijf Dobla en die nu op een eigenzinnige manier onderneemt op het strand van Camperduin.

Over doelgroepen

“Het moet anders en het moet spannend. Alleen mijn winkeltje openen, de vlaggen buiten hangen en wachten tot er iemand komt: mij niet bellen. Daar vind ik geen klap aan. Weet je wat het is? We zijn bangig en krenterig geworden in Nederland. Daar heb ik helemaal niks mee. Bij ons kun je ook lekker aanschuiven op de picknickbanken buiten zonder dat je iets hoeft te bestellen. Dat kan nérgens. En als je voor elf uur ’s ochtends binnenkomt is de koffie van ons en hoef je alleen het appelgebak af te rekenen. Ik ben dan toch leeg. Kan ik maar beter de mensen binnen hebben voor wie zo’n traktatie in de horeca soms misschien wat te duur is. Daardoor heb ik soms ook een doelgroep zitten die helemaal niet in andere zaken zit. Honden mogen hier ook lekker mee naar binnen en in de serre zitten. Mag nergens anders. En als ze daar zitten heeft niemand er last van.”

Over Arthur Dontje en Dobla

Jan Dontje en zijn vrouw Gré Blank beginnen in de jaren 50 een groothandel in bakkerijgrondstoffen voor ambachtelijke bakkers. Ze noemen de bakkerij Dobla. Ruim zestig jaar later produceert het bedrijf op drie verschillende continenten, levert aan 63 landen en heeft meer dan 500 mensen in dienst en een omzet van 55 miljoen euro. Dobla is inmiddels de grootste producent van chocoladedecoraties ter wereld. In 2018 verkoopt zoon Arthur Dontje het bedrijf aan een Italiaanse firma. Dontje komt daarmee in een klap in de Quote 500, de lijst van rijkste Nederlanders. Sinds de verkoop van zijn chocolade-imperium helpt Arthur Dontje andere ondernemers vooruit, en runt hij dus een strandtent in Camperduin.

Over klagen

“Als je bij ons komt eten, betalen wij je parkeerkaart. Logisch toch? ‘Lekker dineren, gratis parkeren’ noemen we dat. Die mensen moeten helemaal naar Schoorl rijden en nog een stuk door de duinen wandelen om bij ons te komen, dan moet ik de drempel wel zo laag mogelijk maken. Daarom hebben we ook de duinexpres die je van en naar de parkeerplaats brengt. Niemand heeft toch zin na een paar uur lekker tafelen om nog tien minuten door de regen terug naar de auto te lopen? Wie jarig is betaalt trouwens niet, als je dat vooraf even meldt. En als je klaagt, gaan we niet in discussie, maar krijg je gewoon je maaltijd gratis én krijg je een bon om de volgende keer voor half geld te eten. Dan maak je van een ontevreden gast opeens een ambassadeur. Je moet gewoon even anders denken.”

Beach Restaurant Prince George

Over fans

“We zitten hier aan het einde van de wereld he? Als Camperduin morgen in zee spoelt, bereikt het nieuws de rest van Nederland pas na een week. Merken ze niks van. Dan moet ik dus zorgen dat we op de kaart komen te staan. Juist in de winter, want in de zomer heb ik toch wel handel. De fout die sommige mensen maken is dat ze denken: we werken hard in de zomer, dan kunnen we in de winter wel kalm aan doen. Maar wij knallen juist in de winter zodat we het in de zomer makkelijker hebben. We pakken nu alles aan wat van de zomer niet helemaal perfect liep en investeren in bijzondere events. Dan kunnen we het van de zomer makkelijk verdienen met de fans die we nu opbouwen. Ik deed dat ook toen ik nog in de chocolade zat. Ik ging nooit in de zomer op vakantie, want dan waren mijn concurrenten weg en de restaurateurs hebben tijd voor je omdat ze het ook rustig hebben. Dan ging ik ze allemaal af om ze te laten proeven en dan werden ze wel fan. Ik verdiende onze omzet van de kerst altijd in de zomer.”

Over zakdoeken

“We hebben net een bingo gehad, niet voor ouderen, maar juist voor jongeren. Het zat hier helemaal vol, dj erbij en het was één groot feest. Een bureau regelt de PR met posts op Instagram zodat ze ons weten te vinden. Kijk: Facebook is voor ouderen zoals ik en voor Duitsers. Ik weet helemaal niet hoe die andere sociale media werken, dus daar moet je gewoon specialisten voor inhuren. Cult aan de kust! Wie doet dat nou? En het levert een hele hoop PR op. Laatst nog een mooi interview op 538. Stuur ik je wel even door, maar zakdoek erbij houden, want je ligt helemaal in een deuk. Vorige week was er een beleggingsclub die naar Oostenrijk ging die bij ons een presentatie deden. Hebben we Sachertorte besteld en echt originele schnitzels met uien en alles erop en eraan geserveerd. Vonden ze fantastisch. Daar verdien ik niks aan, maar ik heb er wel twee boekingen aan overgehouden voor andere bijeenkomsten. Dat zijn twee keer tachtig man he? Die vonden het hartstikke leuk en veel mensen waren nog nooit bij ons geweest. Dat is pure winst.”

Over Michelinsterren

“Ik heb net de Bockentochtroute achter de rug, waarbij honderden mensen langs 11 restaurants rijden om bockbier te drinken en er een hapje bij te eten. Topdrukte. In de winter organiseren we ook Sterren aan Zee. Michelinchefs Wilco Berends, Jef Schuur en Jarno Eggen komen hier dan koken op een maandag. Nooit vertoond. We deden 80 kaarten in de verkoop, die waren in 39 minuten uitverkocht. Met de kerst doen we geen diner. Dan zie je toch geen fluit van het uitzicht en niemand wil werken. Dus doen we alleen brunch. Dat loopt storm, dat wil je niet weten. Net als oud en nieuw: dan organiseren we een fietstocht door de duinen. Niemand heeft ooit zin in allerlei nieuwjaarsrecepties, maar dit vinden ze hartstikke leuk. Eerst op pad met een boswachter, dan een borrel bij een duintentje en dan weer eindigen bij Prince George voor een hapje en een drankje. We organiseren ook een nieuwjaarsduik waarvoor je in moet schrijven. Krijg je koffie of chocolademelk van ons en een worst van een lokale slager uit Alkmaar. De opbrengst gaat naar het goede doel.”

Over schapen

“Na nieuwjaar komt langzaam het voorjaar weer in zicht. Moeten we natuurlijk ook iets van maken. Dus zijn we 22 maart geen restaurant, maar een dessertrestaurant, waarbij we mooie champagnes serveren die worden toegelicht door mijn leverancier. Op het strand laten we dan schapen en lammetjes lopen. Als het een beetje goed weer is tenminste, anders waaien ze in zee. Die dag houden we ook een modeshow voor dames en heren, waarbij we samenwerken met de lokale kapper en cosmeticaspecialist. En van de zomer wil ik barbecuekoning Jord Althuizen laten komen. Dan gooien we een beest op de grill en hebben we weer eens wat anders.”

Beach Restaurant Prince George

Over AI

“En een beetje blijven innoveren. Is ook belangrijk. We hebben ons hele bestelsysteem ingericht op Artificial Intelligence (AI). Als we genoeg data hebben, weet ik straks precies wat we nodig hebben bij een bepaalde weersverwachting. Dan vertelt het systeem me automatisch hoeveel hamburgers ik over drie dagen ga verkopen en hoeveel personeel ik nodig heb om ze te bakken en aan tafel te brengen. Dat gaat echt schelen. Sowieso hebben we een wachtlijst van mensen die hier willen werken. En we zitten dus in een gat he? Komt doordat ik in ze investeer. In de winter betaal ik mijn personeel gewoon door en stuur ik ze op stage naar een sterrenzaak, zodat ze daar bij kunnen leren. ‘Da’s leuk’, denken ze dan. En dat vertellen ze allemaal aan elkaar door.”

Over paaseieren

“We zitten in the middle of nowhere, dus we moeten het wel een beetje samen doen. Ik had hier een bordje op de rotonde met onze naam erop, dat doen we nu met alle paviljoens samen. Ik heb ook geregeld dat we samen adverteren en onze energie met zijn allen inkopen. Vinden ze allemaal eng, want dan moet je het over je omzetcijfers hebben en zo, maar dat maakt mij toch allemaal niks uit? Ik heb net een shit-week gehad. Alleen maar regen en ellende, daar hoeven we toch niet moeilijk over te doen? In de zomer moeten we het verdienen en in de winter moet je blij zijn als je quitte speelt of een kleine min boekt. Hoort er allemaal bij. En ook als de feestdagen voorbij zijn een beetje actie in de tent organiseren he? In de aanloop naar Pasen organiseer ik chocoladeworkshops voor dames in het paviljoen. Die komen dan zelf een paasei opmaken. Mensen snappen er helemaal niks van. ‘Waarom ga je nou een cursus in je restaurant organiseren?’ Dat is toch geweldig? Ik heb al 400 aanvragen. Bakje koffie erbij en dan pakken we toch weer een beetje omzet. Daarna begint de zomer alweer en kunnen we lekker door.”