Als antwoord op de coronacrisis zijn veel restaurants online gaan ondernemen. De bestaande, grote bestelplatformen zijn dan ook sterk gegroeid in de afgelopen maanden. Er ontstaan nu nieuwe, kleine initatieven door of voor horecaondernemers, die het mogelijk maken om online anders of beter te werk gaan.

Beeld: Bas Roos en Bob Dohman van Bistroo

Bestelplatform

Ondernemers Bas Roos en Bob Dohman richtten Bistroo op, een bestelplatform voor horeca en (vers)winkels. Roos en Dohman willen een alternatief bieden voor de gevestigde platformen. Restauranteigenaren hebben op Bistroo meer verantwoordelijkheid. Ze kunnen zelf de menukaart, prijzen en aanbiedingen aanpassen. Omdat Bistroo alleen de digitale infrastructuur regelt, vraagt het bedrijf een lagere commissie dan andere platforms. Roos: “Wij hebben Bistroo echt ontwikkeld met de horecaondernemer in gedachten. We wilden een platform bieden met meer vrijheid om te ondernemen, zodat eigenaren hun specifieke restaurantbeleving bij de mensen in huis kunnen brengen.” Bistroo vraagt in ieder geval tot half december geen commissie.

Google helpt kleine ondernemers

Google Nederland organiseert binnen de Google Digitale Werkplaats webinars waarin ondernemers kunnen leren hoe ze hun online zichtbaarheid kunnen verbeteren met onder andere een contentstrategie en contentkalender. Martijn Bertisen, country manager Google Nederland: "Om ondernemers die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis te helpen, hebben we dit jaar al vele nieuwe productfuncties geïntroduceerd. Daar voegen we nu in samenwerking met MKB-Nederland trainingen aan toe specifiek gericht op de sectoren voor wie de feestdagen vaak de belangrijkste tijd van het jaar zijn." Google biedt:

  • De workshop ‘Focus op de Feestdagen’. Dit is een 1,5-uur durend webinar waarin ondernemers aan de slag gaan met hun doel(groep)en, contentstrategie en -kalender. 

  • Een checklist met tips en producten waarmee ondernemers snel en makkelijk aan de slag kunnen. 

  • Coachingsessies. Dit zijn een-op-een sessies met een Digitale Werkplaats-coach voor tips en advies

  • Een online food fotografie workshop over foodstyling -en fotografie. 

Lokale initiatieven

In Helmond zijn 21 horecazaken aangesloten bij het platform Helmond Eet Lokaal. De gemeente Helmond betaalt mede het platform en wil zo zorgen dat consumenten lokaal voor de producten van lokale horeca kiezen, zeker met de feestdagen in het vooruitzicht. Winterswijk Eet lijkt op dit platform, dat ruimte biedt aan lokale horecaondernemers. Volgens de oprichters van dit platform kan Winterswijk Eet zich onderscheiden met een lage commissie voor restaurants. Gerrit van Lohuizen bouwde het gratis platform FoodFetch, om de horeca een handje te helpen. Het platform stuurt klanten door naar de bestelmodule op de website van restaurants zelf. Zo hoeven zij geen commissie te betalen over bestellingen.