In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week: theewinkel Moychay in Amsterdam.

Het concept

Bij Moychay in Amsterdam kun je je onderdompelen in de traditionele wereld van thee. Bij de winkel op de Rozengracht worden meer dan 250 verschillende soorten thee verkocht, afkomstig uit dertien landen; allemaal direct geïmporteerd door oprichter Sergey Shevelev. Hoewel Moychay een bestaande keten is, met vestigingen in meerdere landen, is de vestiging in Amsterdam de eerste in Europa.

Ruim 20 jaar verdiept Shevelev zich al in thee. Het grootste gedeelte van het jaar bevindt hij zich in Azië, om op bezoek te gaan bij telers en om te checken hoe het ervoor staat met Moychay’s eigen theeplantage in Thailand. Zijn kennis over thee komt mede voort uit zijn tien jaar durende 'reis' door China: het land waar de drank en plant oorspronkelijk vandaan komt. Shevelev, van oorsprong Georgiër, spreekt inmiddels beter Chinees dan Engels. Naast de verkoop van een brede selectie aan thee, worden er bij Moychay ook theeceremonies gehost door professionele theesommeliers. 

Meer lezen over de theeceremonies bij Moychay? Bekijk dit artikel »

De ambiance

Moychay is een ware oase midden in het drukke centrum van Amsterdam. De voorkant van de winkel oogt klein, maar eenmaal binnen blijkt de ruimte onverwachts groot. Er is een theesalon die is ingericht met traditioneel ogende lage tafeltjes die worden gedekt met prachtig theeservies, dat in de winkel ook allemaal te koop is. De hoge plafonds maken de zaak ruimtelijk en op de vide bevinden zich drie thee-tastingruimtes. Bezoekers kunnen voor theeceremonies terecht in de Chinese, Japanse of Koreaanse tasting room. 

Tip van de redactie

Bij Moychay kun je niet alleen terecht voor bijzondere theeën van hoge kwaliteit en traditionele tastings, er worden ook andere evenementen en workshops georganiseerd. Zoals een cursus Onigiri (Japanse rijstsnack) maken, traditionele Guzheng concerten en cocktailavonden met loungemuziek. Ook is er iedere donderdagmiddag een walk-in tea tasting.

Zelf bezoeken?

Rozengracht 92H, Amsterdam
Zeven dagen per week geopend van 10.00 tot 20:30 uur 

Benieuwd naar andere cool concepts? Bekijk dit artikel over Hot Buns Café in Den Haag »