Avolta, wereldleider op het gebied van reiservaringen, wil het aanbod in de F&B-locaties nóg gezonder en duurzamer maken. Met Henri’s Super Soep, gemaakt van plantaardige reststromen, zet cateraar HMSHost - onderdeel van Avolta - daarin een volgende stap.

Moederbedrijf Avolta biedt reizigers een breed assortiment eten en drinken aan. Bij sommige verkooppunten staat gemak onder reizigers centraal, terwijl andere locaties prioriteit geven aan gezondheid of een full service-ervaring bieden. In lijn met de duurzaamheidsstrategie van Avolta, streeft HMSHost ernaar om voor al die concepten een verantwoorde gastbeleving te creëren. Joris Werring, F&B Project Manager van HMSHost: “Hiervoor werken wij samen met partners die producten bieden waarmee we impact kunnen maken op sociaal én ecologisch vlak.”

Super Soepen

De Super Soepen van Henri - producent van koelverse, kant en klare soepen, sauzen en convenience maaltijden - bieden op dit punt een mooie invulling. Ze zijn rijk aan groenten en elke soep bestaat voor minimaal 30% uit plantaardige reststromen. Dat zijn groentenresten, waaronder broccolistelen, bleekselderijkontjes en knolselderijschillen, die overgebleven zijn bij de telers en anders verspild zouden worden. 

Assortiment Super Soepen

Het assortiment Super Soepen van Henri bestaat uit vijf soorten: een tomatensoep gemaakt van geredde tomaten, een courgettesoep en een groentensoep met de vrolijke naam ‘dwars door de tuin’. Verder is er een paddenstoelensoep met restromen van oesterzwamvoetjes en koningszwammen en een Indiase linzensoep. Binnenkort worden daar drie nieuwe varianten aan toegevoegd: rode paprikasoep, gele currysoep en een wortel-zoete-aardappelsoep.

Goed doel: gezond eten voor kinderen in armoede

Werring: “Voor ons is Henri’s Super Soep een logische keuze voor ons assortiment, vanwege het gebruik van reststromen en gezonde ingrediënten. Daarnaast maken we door de verkoop van deze soepen ook op sociaal vlak positieve impact: van iedere verkochte kilogram soep wordt € 0,10 afgestaan aan initiatieven die gezond eten mogelijk maken voor kinderen die in armoede opgroeien. Zo dragen we met Super Soep ook actief bij aan de gezondheid van kinderen.”

Super Soep op Schiphol

Reizigers kunnen Henri’s Super Soep op tien verschillende locaties van HMSHost proeven, waaronder high traffic-locaties zoals Schiphol en Rotterdam The Hague Airport. Werring: “De tomatensoep hebben wij daar het jaarrond op de kaart staan en ieder kwartaal werken wij met een soep uit het seizoen, op dit moment is dat de courgettesoep.”

Lees meer over Super Soep »

Meten van de CO2-voetafdruk

Om duurzamere keuzes te maken qua inkoop, is Avolta een pilot gestart in samenwerking met duurzaamheidsdata-experts HowGood en PS in Foodservice. Deze pilot richt zich op het meten van de CO2-voetafdruk van de Nederlandse toeleveringsketen in F&B. De pilot sluit aan bij de twee focuspunten van de recent gepubliceerde duurzaamheidsstrategie van Avolta: ‘het creëren van duurzame reiservaringen’ en ‘het respecteren van de planeet’. Werring vertelt dat in de pilot nauwkeurig de CO2-impact kan worden berekend, maar ook de watervoetafdruk en een analyse op het gebied van dierlijke en plantaardige eiwitten. “Aan de hand van deze data kunnen we in samenwerking met onze partners steeds betere, duurzamere keuzes maken. Ook Henri neemt deel aan deze pilot. Van de Super Soepen is de Impact Score inmiddels inzichtelijk.