Water, roggemeel en desem. Laat maar liggen, dan komt het vanzelf goed. Deze eenvoud en ambacht die het roggebrood van Meester Patissier en -Boulanger Robèrt van Beckhoven tekenen, vormen de leidraad voor de uitvoering van zijn nieuwe winkel en werkplaats Bij Robèr in Oisterwijk. Neergestreken in de eens grootste lederfabriek van Europa, ervaar je hier het bakkersvak zoals dat duizend jaar geleden is bedacht. 

 

BIJ ROBERT
De tien jaar die Robèrt van Beckhoven nam om zich nog verder te ontwikkelen op het gebied van brood en patisserie hebben zich uitbetaald. In zijn nieuwe complex combineert hij het traditionele ambacht, zoals hij dat als kleine jongen van zijn vader leerde. Met de technieken van nu. 

Een glazen wand van 45 meter lang is het enige dat de bezoeker van Bij Robèrt scheidt van de ambachtslieden die iedere dag in de weer zijn om de winkel te vullen met het meest heerlijke brood, banket en chocolade. De gang leidt je langs de broodbakkerij, banketbakkerij en chocolaterie. En wie de oude trap naar boven neemt, komt uit in een grote productiekeuken en workshopruimte die plaats biedt aan tien tot veertig personen. 

 

LEERFABRIEK KVL
Toen zich een locatie in de oude fabrieken van Koninklijke Verenigde Leder in Oisterwijk voordeed, twijfelde de Meester Patissier en -Boulanger geen moment. Het terrein van de KVL - dat in hoogtijdagen werk bood aan zo’n 1.200 mensen - vond in 2013 haar herbestemming als ambachtsplaats voor creativiteit. Ook een klei- en keramiekbedrijf, koffiebrander, leerlokaal en dansschool hebben hun intrek genomen, maar de eerste ontmoeting die gast van met de Leerfabriek KVL heeft, is Bij Robèrt. Daar waar je je vroeger als bezoeker moest melden, bevindt zich nu het atelier van Robèrt. Als ware vervuller van de oude portiersfunctie. 

 

Almijstraat 14, Oisterwijk

www.bijrobert.nl