"Voor Koningsdag ontwikkelde ik een speciaalbiertje: 'Oranjekater'. Nu zit ik thuis met al dat bier."

Tijdens de eerste editie van de talkshow Pioneers Live op 4 juni gingen moderatoren Maaike de Reuver en Laura Boon in gesprek met twee dames die hun eigen drank produceren. Janneke Pieters brouwt bier in haar eigen Brouwerij Boegbeeld. Anne van der Wijst produceert alcoholvrije wijnen onder de naam Vien0%. Tijdens de talkshow vroegen we hen wat de lockdownperiode betekende voor hun omzet, en of ze hun cijfers opnieuw zien veranderen sinds de horeca per 1 juni weer geopend is.

Werd er meer of minder alcohol gedronken tijdens de lockdown?

Het Voedingscentrum deed er onderzoek naar en concludeerde dat 20% van de Nederlanders minder is gaan drinken tijdens de eerste maanden van de coronacrisis. 11% dronk meer. Het gedaalde alcoholgebruik kan deels worden verklaard door de horeca die gesloten was. Wel blijkt uit cijfers dat de aankopen van alcohol in de supermarkten met 15% steeg.

Kutbier

Janneke Pieters begon een aantal jaar geleden met bierbrouwen om indruk te maken op haar vriend. Inmiddels wordt haar bier verkocht in verschillende supermarkten en cafés. En die vriend? Die is nu haar man. Het bekendste bier uit Janneke’s brouwerij in Den Bosch wordt verkocht onder de naam ‘Kutbier’. Die naam is gebaseerd op de 'Bossche Kut' zoals Janneke omschrijft; een geblondeerde vrouw op een scooter met nepnagels en geblondeerd haar. Vandaar een blond bier met pruimen.

Op de foto: Janneke Pieters tijdens Pioneers Live, foto door Joni Israeli 

Hoe ging het met jouw bier in de periode van de lockdown?

Janneke: "Het was de afgelopen in mijn brouwerij doodstil. Alle levering aan horeca lag natuurlijk helemaal stil. En ook in supermarkten, waar mijn bier ook wordt verkocht, zag je dat mensen eerder naar de bekende biermerken grepen dan naar mijn speciaalbiertjes. Speciaal voor Koningsdag ontwikkelde ik een biertje in samenwerking met een festivalorganisatie. Er zouden 4.000 bezoekers komen, het Oranjekater zou rijkelijk vloeien. Maar het feest ging niet door. Dus nu zit ik thuis met al dat bier."

Wijn zonder alcohol

Anne van der Wijst startte Vien0% vanuit het gebrek aan smaakvolle alcoholvrije dranken in de horeca. Anne: "Ik werkte in de horeca en merkte dat het lastig was om gasten iets lekkers te schenken wanneer ze geen alcohol dronken. Ik wilde iets ontwikkelen dat goed met eten te combineren is en waarbij de gast dezelfde gastronomische beleving heeft als bij het drinken van alcoholhoudende wijn."

Hoe ging het met jouw wijn in de periode van de lockdown?

Anne: "Dit jaar begon ontzettend goed. We verkochten het eerste kwartaal meer dan 350 flessen per maand. Maar daarna ging het snel naar beneden. In april hebben we met geluk nog honderd flessen weten te verkopen. In mei nog minder."

Op de foto: Anne van der Wijst tijdens Pioneers Live, foto door Joni Israeli

Merk je een toename in de vraag naar jouw product sinds de horeca weer open is?

Anne: "Nog niet echt. Ik weet ook niet of mensen de eerste weken op alcoholvrije wijn zitten te wachten. Ik hoor om me heen dat mensen die naar de horeca gaan nu vooral willen vieren. En voor veel mensen betekent dat een alcoholisch drankje."

Janneke beaamt dit: "Ik ging op maandagmiddag 1 juni naar het terras en iedereen zat om 12.00 uur ‘s middags al aan de alcohol. Mensen zijn er wel weer klaar voor, voor het bier. Ik zie een lichte stijging in de vraag naar mijn bieren sinds de horeca weer open is. En ik hoop natuurlijk dat die stijgende lijn doorzet." 

Ook verschillende trendrapporten geven aan dat consumenten in deze stressvolle periode meer verlangen naar producten die vertrouwd zijn, naar comfort food. En voor veel mensen betekent dat veel vlees, vet, en ook alcohol. De verwachting is echter wel, dat na verloop van tijd de neiging naar gezond eten en drinken zal toenemen. Op termijn zal de consument beseffen dat een gezond eetpatroon bijdraagt aan een gezondere planeet en fittere mensen.

Anne: "Dat is het moment dat de vraag naar alcoholvrije dranken weer zal toenemen. Het zal misschien niet nu gelijk zijn, maar ik heb er daarom zeker vertrouwen in dat mijn omzet weer zal stijgen!"

 

Op de foto: Het team van Food Inspiration proost met het Kutbier van Janneke tijdens de digitale vrijdagmiddagborrel.