McDonald's serveert in Nederland binnenkort geen plastic rietjes meer. De fastfoodketen met 254 restaurants in Nederland, wil af van de milieuvervuilende rietjes die meestal minuten na gebruik worden weggegooid. Vanaf 19 oktober worden de plastic rietjes daarom vervangen door een papieren variant. Ook de plastic deksels van de McFlurry ijsjes worden vervangen door karton.

Minder waste

Met de nieuwe maatregelen claimt het bedrijf in Nederland 70.000 kilo plastic per jaar te besparen. Het doel van de keten is om op termijn over te stappen naar een alternatief waarbij helemaal geen rietjes meer worden uitgegeven. Daarbij denkt de keten aan een deksel gemaakt van geperste vezels met daarin een speciale drinkopening. Ook verduurzaming van de verpakkingen van de Happy Meals staat op de planning, laat Erwin Dito, managing Director McDonald’s Nederland, weten.

Wegwerpplastic verboden

De maatregelen zijn onderdeel van het verduurzamingsprogramma A better M. De campagne moet ervoor zorgen dat er binnen de fastfoodketen in 2025 alleen nog maar verpakkingen worden gebruikt van hernieuwbare, gerecyclede of gecertificeerde materialen. De verduurzaming bij de multinational zal ongetwijfeld ook gemotiveerd zijn door de aangekondigde nieuwe Europese wetgeving. Wegwerpplastic, zoals wattenstaafjes, rietjes en borden en bestek, wordt namelijk vanaf volgend jaar in heel Europa verboden.

Foto door:Oene Sierksma

Recyclen blijft lastig

Het vinden van de juiste vervanging voor plastic rietjes is echter minder makkelijk dan gedacht. In Engeland en Ierland deed McDonald's al in 2018 afstand van plastic rietjes, maar kreeg al snel klachten over de papieren variant; die werd snel te zacht. Ze stapten over op een hardere variant totdat bekend werd dat de harde papieren rietjes niet recyclebaar waren en er weer een nieuw alternatief werd geprobeerd.

Originele rietjes van riet

In Nederland zijn er al veel bedrijven die kartonnen rietjes verkopen als alternatief voor de plastic variant. Een minder conventionele versie zijn de stro rietjes van Straw By Straw. Oprichter Ev Liu werd vijf jaar geleden tijdens een reis naar Azië geconfronteerd met de schade die plastic veroorzaakt. Liu: “Op de Thaise eilanden was ik aan het duiken en zag daar zoveel vervuiling. Veel professionele duikers vertelden me hun horrorverhalen. Eenmaal terug besloot ik dat ik me wilde inzetten voor de vermindering van de plastic soep.” Na onderzoek kwam Liu uit bij een Duitse boer die rietjes ontwikkelt van Stro oftewel: straw. Liu: “Het originele RIETje komt van de plant. Toen ik dat besefte dacht ik: waarom zouden we ooit nog wat anders gebruiken?” Inmiddels worden de Straw By Straw rietjes gebruikt in verschillende restaurants en worden ze verkocht in een aantal groothandels. Liu: “De vraag naar duurzame rietjes neemt de afgelopen tijd toe. Toen we startten hadden onze rietjes premium prijzen, maar door verwachte stijgende omzet hebben we vorige maand onze prijs met 50% verlaagd. Ondanks dat horecaondernemers nu even met hun hoofd met andere zaken bezig zijn, komt het verbod op wegwerpplastic – en de daarbij benodigde vervanging – steeds dichterbij.”

Nina Slagmolen maakte voor Food Inspiration een video over onze ingewikkelde relatie met plastic. Plastic Love Letter gaat over de balans tussen gemak en veiligheid. Bekijk 'm hier.