Wie ooit in Addis Abbeba belandt ontkomt niet aan de belangrijkste drank in Ethiopië: koffie.

Wie in Japan is beleeft thee, wie in de Bourgogne is drinkt wijn en wie in de Schotse hooglanden is probeert whisky. Maar wie ooit in Addis Abbeba belandt ontkomt niet aan de belangrijkste drank in Ethiopië: koffie.

 

 

Addis is zeker niet de mooiste stad die je ooit zult bezoeken. Maar het is wel een plek waar koffie alomtegenwoordig is. Ethiopië is immers de bakermat van de koffie. Hier groeiden de koffieplanten die langzaam over de hele wereld zijn verspreid. Om de paar straathoeken zit iemand met een geïmproviseerd stalletje met wat plastic krukjes en een vuurtje van kolen waarop de groene bonen ter plaatse worden geroosterd. Het is beleefd het pannetje met gebrande bonen rond te laten gaan zodat iedereen zichzelf  wat van het aroma toe kan wuiven. Hierna worden de bonen gemalen en de koffie bereid en uitgeschonken.

 


Ethiopische koffie

Koffie uit Ethiopië komt vaak uit de regio Sidamo en is dan fruitig van smaak. Tomoca is de bekendste koffiebrander van het land en een keurmerk voor kwaliteit. http://www.tomocacoffee.com


 

Achter vele gammele deurtjes in onooglijke muurtjes gaat een binnentuin schuil waar Ethiopiërs aanschuiven voor een lunch en een vers gezette koffie. Koffie zit de bevolking in het bloed. Natuurlijk is lang niet alle koffie van topkwaliteit, maar geen Ethiopiër accepteert een slechte koffie, dus een bepaald niveau van kwaliteit is altijd gegarandeerd. In combinatie met de geur van de wierook en mirre die meeroken in de kolen waarop de bonen worden geroosterd, verandert een mooi koffiemoment hier in een magische ervaring.