Courgette is een groene geweldenaar...

Food Inspiration shares some serious zucchini-love! Want 8 augustus is...? Courgettedag natuurlijk! Tenminste. In de VS. Maar eigenlijk zouden we in Nederland ook best een dag kunnen wijden een de wondergroente. Onze ode aan de courgette in feiten en cijfers.

 

● Courgette is natuurlijk een Franse naam, de verkleining van het woord ‘courge’ (merg). De plant is familie van de komkommer, en daar vallen ook bepaalde pompoenen onder. De courgette wordt ook wel ‘mergpompoen’ genoemd. Vandaar.

 

● We eten eigenlijk de onrijpe mergpompoen. De volgroeide variant is nogal melig, dus eten we liever de stevige en frisse jonge groente.

 

● Courgettes zijn van nature giftig. De plant beschermt zich tegen dieren met cucurbitacinen een soort steroïden) die de smaak bitter maken. Courgettes zijn inmiddels zo veredeld dat ze ook rauw kunnen worden gegeten. Een bekende toepassing onder koolhydraatmijders is bijvoorbeeld rauwe courgettespaghetti.

 

● Volgens het Guiness Book of Records mat de grootste courgette ooit niet minder dan 2.52 meter. De Italiaan Giovanni Batista Scozzafava deed uit de doeken dat het record slechts met veel water en liefde tot stand kwam.

 

● De courgettebloem is in Nederland nog niet zo bekend, maar in de landen rond de Middellandse Zee een delicatesse. Kort gefrituurd, zijn het een soort beignets. Maar de bloemen kunnen ook rauw in een salade of op het bord.

 

● Courgette is niet meer weg te denken uit de keuken. Maar oorspronkelijk komt de groente uit de streek rond het zuiden van Mexico en het noorden van Guatemala.

 

● Nederland doet het goed in courgetteland. Volgens de site gfactueel.nl bedroeg bijvoorbeeld de Nederlandse export naar Duitsland in 2017 6854 ton. Dat is 10% van de totale Duitse import. Nederland staat daarmee op de 2 e plaats, ruim achter Spanje dat 65.000 ton aan Duitsland leverde.

 

● Het CBS meldde in 2015 dat het areaal courgettes in Nederland flink was gegroeid sinds de eeuwwisseling. In 2000 ging het nog om 150 hectare, terwijl het er in 2015 al 306 waren. De opbrengst groeide in die periode 11 miljoen naar 18,4 miljoen kilo. Opvallend: in Vlaanderen is ongeveer 400 hectare landbouwgrond gewijd aan courgettes.

 

● Move over kale, there’s a new veggie in town! Courgettes zijn nog niet ontdekt als superfood, maar het kan eigenlijk niet lang meer duren. Met name zwangere vrouwen kunnen baat hebben bij het foliumzuur en de Vitamine-B die courgettes bevatten. Verder zou het onder meer goed zijn tegen jicht, het zicht helpen verbeteren en de bloeddruk helpen verlagen.