"Als de stedelingen niet naar de vaten gaan halen wij de vaten wel naar de stad."

Naam Indie brand: Stad&Vat

Website: http://www.stadvat.nl/

Oprichtingsdatum: April 2015

Ondernemers: Boj van den Berg (31) en Joep Knevel (30)

 

Als whiskyliefhebbers merkten de vrienden Boj en Joep dat in hun woonstad Amsterdam veel soorten whisky worden aangeboden, maar dat er weinig mee wordt geëxperimenteerd. En dat terwijl er unieke smaken kunnen ontstaan als verschillende soorten drank gemixt en gecombineerd worden in de vaten. De heren besloten daarom in 2015 houten vaten te importeren uit Amerika om hun eigen brouwsels in te creeëren. In samenwerking met lokale producenten combineren ze whisky’s met likeuren en bitters, die ze laten die rijpen in de vaten. Na enkele weken rijping worden de vaten geopend en kunnen de barrel-aged whiskycocktails gebotteld worden.

 

 

Onder de naam ‘Stad&Vat’ kan iedereen  nu ook in de stad genieten van barrel-aged cocktails. Het merk heeft drie producten op de markt:

  • Dutch old fashioned: een mix van bourbon, Nederlandse rye whisky en bitters

  • Elder and wiser: een mix van bourbon, vlierbloesemlikeur en oranje-bitters

  • The smoking ginger: een mix van bourbon, gemberlikeur en gerookte single malt

 

Instap-whisky

Door verschillende soorten whisky en likeuren met elkaar te mixen ontstaan nieuwe smaken. Waar consumenten whisky vaak associëren met een heftige en zware smaak kan een mix van twee soorten mee lichte en fruitige smaak opleveren. De gemixte brouwsels van Stad&Vat zijn een opstap voor consumenten die voorheen whisky niet aandurfden.
 

Ondernemerslessen van Boj en Joep:

  • ‘Droom groot! Voorheen maakten wij onze dranken in de gedeelde keuken van Kitchen Republic. Inmiddels werken we samen met brouwerij De Prael aan een eigen stokerij in de Amsterdamse Houthavens. Het is slechts het begin van een nog grotere droom die we hebben: een eigen whiskylijn.’

  • ‘Ondanks dat je groot moet dromen, moet je niet te groot beginnen. Begin klein, experimenteer. Gaat dat goed, ga dan stap voor stap over naar de volgende fase. Learning by doing, op weg naar het realiseren van die droom.’

 

Dit artikel verscheen eerder in Drink Inspiration Magazine, een speciale uitgave van Food Inspiration.
Op de hoogte blijven van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van dranken? Meld je HIER aan.
Ontvang 4 keer per jaar het gratis digitale Drink Inspiration magazine en mis geen drinktrend meer.