Graskaas, graslikeur of miso op basis van gras... Gras is een hele veelzijdige grondstof vol met eiwitten en met veel potentie. De start-up Grassa wil daarom Nederlands gras tot eiwitgewas omdopen. Voorlopig ligt gras nog niet in de schappen, maar als veevoer wordt het al wel veelvuldig gebruikt. Op de Food Inspiration Days kun je kennismaken met Grassa. 

In 2050 hebben we op aarde 50% meer eiwitten nodig om iedereen te voeden. Tegelijkertijd zijn de negatieve effecten van dierlijke producten op het klimaat bekend. Overheden sturen daarom aan op de consumptie van plantaardige eiwitten, onder andere voor het klimaat. Maar veel eiwitten komen nu vaak van sojaplantages in Zuid-Amerika, wat soms ontbossing veroorzaakt. "Terwijl het gras dat Nederland rijk is, ook gewoon eiwitten bevat," zo stelt Rieks Smook van Grassa, een bedrijf dat als missie heeft Nederlands gras tot 'eiwitgewas' om te dopen. Via speciale machines perst het bedrijf sap uit gras, waaruit suikers en eiwitten gewonnen kunnen worden. 

Graseiwit heeft volgens Smook qua schaal enorm veel potentie. Het wordt namelijk verkregen uit de bestaande grasmat in Nederland. "Als 20% van de 1 miljoen hectare gras in Nederland verwerkt wordt, kunnen we daarmee het totale Nederlandse stiktofprobleem oplossen."


Rieks Smook is een van de ondernemers die tijdens de Food Inspiration Days Outdoor op De Spijsveiling zijn innovatieve idee pitcht. Meer horen over zijn verhaal of benieuwd naar het verhaal van andere inspiratoren? Reserveer hier je ticket voor de Days »

Rieks Smook

Van graskaas tot grascocktail

Waar kan je gras en graseiwit in verwerken? Low Food is een organisatie die als doel heeft de Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart te zetten. Daarbij ligt de nadruk op thema's als voedselzekerheid en verduurzaming van het voedsel- en landbouwsysteem. Low Food vroeg 10 chefs, kunstenaars, herbalisten en voedseltechnici om aan de slag te gaan met de grondstof. Zij ontwikkelden onder andere:

  • Graskaas. Als je zuivel vervangt door graseiwit, kun je kazen zoals mozzarella, blauwe kaas en cream cheese maken. 

  • Shoyu en miso op basis van gras in plaats van soja. Het product kan gebruikt worden als smaakmaker om umami toe te voegen aan gerechten en producten.

  • Gefermenteerd gras, geïnspireerd door de Myanmarese traditie om theebladeren te fermenteren en te eten. Het gefermenteerde gras kan worden geserveerd als condiment bij bijvoorbeeld sushi.

  • Graslikeur, grastinctuur, een grasscrub, grassuiker en graskleurstof. Als deze producten van gras worden samengevoegd, vormen ze een verfijnde cocktail.

  • Graspapier. Ook binnen de non-food liggen er mogelijkheden voor gras. Zo blijkt dat de pulp die overblijft na het persen van vers gras zich prima leent om papier te maken. Het papier van gras is heel sterk en flexibel en zou geschikt zijn als verpakkingsmateriaal.

Blauwe kaas van graseiwit

Gras voorlopig nog niet in de schappen

Ondanks de potentie, wordt het graseiwit vooralsnog nog niet grootschalig toegepast. Dat komt doordat het niet de novel food-status heeft. Net zoals kweekvlees of kweekkaas moeten grasproducten nog een lange Europese voedselveiligheidsprocedure doorlopen voor ze worden goedgekeurd voor menselijke consumptie. Wel worden de producten van Grassa al voor veevoer gebruikt. Als koeien deze eiwitten gevoerd krijgen, stoten ze tot 30% minder stikstof uit.


Tijdens de Food Inspiration Days vertelt Grassa-oprichter Rieks Smook meer over de potentie van het groene goud. Reserveer hier je ticket voor de Days »

Lees ook

40+ inspirerende sprekers en workshops op Food Inspiration Days Outdoor

Early bird-korting geldig tot en met 10 mei, reserveer snel je ticket