Christophe de Warrimont en Patriek Doelen organiseren begin augustus voor het vierde jaar het hyperlokale foodevent Noorbeek op de Kaart. Fruit, vlees, vis, bier en wijn, alles is lokaal gemaakt, geteeld of gebrouwen. “Er komen zulke waanzinnig mooie producten uit dit kleine dorp, daar willen we inwoners en bezoekers graag bewust van maken.” 

Ik tref Christophe op een zonovergoten ochtend eind juni op Hoeve De Peul in Noorbeek, diep in het Zuid-Limburgse heuvelland. 300 meter verderop ligt de Belgische grens. Over ruim een maand zullen op deze plek zo’n 900 gasten tijdens de vierde editie van Noorbeek op de Kaart genieten van de lekkerste producten uit dit bijzondere dorp. 

“Deze hoeve is sinds 1684 van onze familie en doet inmiddels dienst als groepsaccommodatie”, vertelt De Warrimont. “Maar meer dan 300 jaar lang speelde deze boerderij een belangrijke rol in de voedselvoorziening van dit dorp. Het is symbolisch dat we ons event hier dit jaar opnieuw kunnen organiseren.” 

Lees ook: Christophe de Warrimont pioniert in Zuid-Limburg met commerciële Nederlandse notenteelt

Noorbeek op de Kaart

“Het idee voor Noorbeek op de Kaart ontstond in 2021. Midden in coronatijd stond de groepsaccommodatie leeg en zag ik lokale ondernemers worstelen met de afzet van hun producten. Ik merkte zelf ook dat ik de walnootproducten waarmee we net gestart waren, maar moeilijk vermarkt kreeg. En dus zocht ik naar mogelijkheden om iets te ondernemen en tegelijkertijd de lokale gemeenschap te steunen.”

“Ik was geïnspireerd door het concept van ‘wijnrestaurant op het land’. Patriek Doelen van wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht organiseerde sinds de zomer van 2019 onder die naam een culinair pop-uprestaurant op een wijndomein in Meerssen, net boven Maastricht. In de spotlight staan uitsluitend regionale wijnen uit de grensstreek. Ik kende Patriek nog goed uit onze hotelschooltijd. Hem heb ik toen benaderd met de vraag of we zoiets ook konden doen met lokale producten uit Noorbeek.”

Chef Patriek Doelen creëert een inventief menu met streekproducten

“Zo gezegd, zo gedaan. In de zomer van 2021 hebben we een eerste editie van ons pop-uprestaurant opgezet hier op de Hoeve. We wilden bewijzen dat je niet alles van ver hoeft te halen. In ons dorp met 1.000 inwoners, waren wij in staat om 70 tot 80% van ons negengangendiner met lokale ingrediënten te serveren."

Foodfest als nieuw concept

“Als je een professioneel pop-uprestaurant wilt opbouwen, dan loopt dat qua kosten al snel in de papieren. Zeker met de enorme kostenstijgingen van de afgelopen jaren en als je de formule kleinschalig en exclusief wilt houden met maximaal 60 gasten per avond. Dan betekent dat je qua menuprijs aan de bovenkant van de markt zit. Daarmee werd het concept alleen bereikbaar voor een relatief kleine doelgroep en schoten we ons doel een klein beetje voorbij.”

“Dit jaar kiezen we voor een nieuwe formule, in de vibe van een foodfestival. Daarmee maken we het laagdrempeliger, betaalbaarder en voor een groter publiek toegankelijk, maar wel vanuit dezelfde filosofie. In samenwerking met 11 ondernemers uit Noorbeek, serveren we lokale producten uit het dorp, ter ondersteuning van onze lokale gemeenschap.”

"De menu-experience bestaat uit 10 kleine en grotere gangen en wordt geserveerd aan lange tafels tijdens een avondvullend programma. De gerechten zijn samengesteld met producten die verbouwd, gekweekt, gemaakt of gebrouwen zijn in Noorbeek. Bij het menu serveren we bijpassende regionale wijnen, eigen gebrouwen bier, zelfgestookte likeur en zelfgemaakte non-alcoholische dranken. We willen gasten inspireren om meer lokaal te kopen en hen bewuster maken van wat er op hun bord ligt." 

Foodfest Noorbeek op de Kaart

Waar? Hoeve de Peul in Noorbeek (Zuid-Limburg)
Wat? 10-gangen culinaire hyperlokale foodbeleving
Wanneer? 2 en 3 augustus van 16.30 tot 23.00 uur, op 4 augustus van 15.00 tot 22.00 uur
Voor wie? Fijnproevers en levensgeniets
Wat kost dat? Kaarten kosten €59,50 per persoon, exclusief drank.Tickets zijn verkrijgbaar via de website »

Een boost voor de lokale economie

“Tegenwoordig staan we er steeds minder bij stil, hoe groot het effect op een gemeenschap is als je kiest voor lokaal. Als ik hier een evenement organiseer waar ik entreegeld voor vraag, dan wil ik dat dit terugvloeit naar de ondernemers hier. We kopen niet alleen ons eten en drinken bij lokale ondernemers, maar ook materialen, personeel, licht en geluid huren we als het even kan lokaal in. Zo blijft het leeuwendeel van de omzet in de gemeenschap.”

“Het eerste jaar hebben we een hele koe gekocht van boer Beusmans die hiernaast woont. Dat zijn natuurvlees koeien, die via slagerij Nuijts uit ons dorp aan ons wordt geleverd. En daarna gaat het direct hier op het bord. Dat speelt zich af op een afstand van nog geen twee kilometer. Dat is toch prachtig? Het opwaartse effect van een sterke lokale economie, zijn we nagenoeg verloren. Zodra we uitvliegen om te studeren of verhuizen naar de stad, hebben we daar nauwelijks besef meer van. Ook veel horecaondernemers zijn losgezongen van de omgeving waarin ze actief zijn. Als jij begaan bent met de ondernemers in jouw gemeenschap, dan moet je beginnen om daar je inkopen te doen. Als jij wilt dat de markt van biologisch groeit, moet je beginnen met zelf biologisch inkopen. Ik wil niet activistisch klinken, maar het is echt niet ingewikkelder dan dat.”

Gasten van buiten zijn ook welkom

“Ondertussen begint de kaartverkoop op gang te komen, maar uitverkocht zijn we nog niet. Natuurlijk hopen we dat we met deze nieuwe opzet veel dorpsbewoners kunnen verleiden om te komen proeven van de producten uit hun achtertuin. Maar we richten ons ook nadrukkelijk op gasten van buiten. Mensen die hier in de regio op vakantie zijn, horecaondernemers uit de omliggende dorpen en steden, inwoners uit Maastricht, wie weet een paar hotello’s. Het gaat niet om de omzet die we draaien met het pop-uprestaurant. Belangrijker is wat daarna gebeurt. Door mensen te verrassen met de kwaliteit van lokale producten uit hun eigen regio hopen we dat ze die producten blijven kopen. En de bezoekers van buiten de regio hopen we te inspireren om in hun eigen dorp of stad op zoek te gaan naar lokale ondernemers met bijzondere producten."