Bij Kanaan vertalen de Israëlische Oz en Palestijnse Jalil de historie en traditie van hun beloofde land in borden met shakshouka, malawach en kikkererwten. Wereldvrede, gevangen in een schaaltje humus.

 

Op het menu staan lang vergeten gerechten en maaltijden die anders alleen tijdens feestdagen op tafel komen. Het vegan/vega restaurant ademt geschiedenis en traditie. Dit proef je terug in de gerechten en hoor je in de verhalen die de Israëliër Ben Oz David en Palestijnse chef Jalil Dabit vertellen. Er is hamschuka, een combinatie van humus en shakshouka zoals ze die in Jeruzalem serveren. Er is malawach, een traditionele pannenkoek uit Jemen met mangosaus en je eet er de krokantste falafel die je ooit zult proeven. 

 

SMELTKROES EN NATIONALITEITEN
Alle nationaliteiten die Berlijn herbergt komen samen bij Kanaan om te lunchen, dineren of gewoon wat te drinken. Maar nog bijzonderder is dat in de witte en zwarte brigade Marokkanen, Italianen, Turken, Syriërs, Duitsers en Russen gebroederlijk staan te werken. Hun liefde voor  eten en gastvrijheid is veel belangrijker dan politiek, religie of sport. 

 

WERELDVREDE
We hopen dat we over een paar decennia mogen stellen dat de wereldvrede hier is begonnen. In Berlijn, bij Kanaan. Met een schaaltje hemelse humus. Ze hebben ons in ieder geval recht in ons hart en ziel geraakt. We werden er serieus stil van.

 

HUMUS-HYPE
Humus verovert de harten van steeds meer mensen. En dan niet dun gesmeerd op een boterham, maar zoals de kikkererwtenpasta is bedoeld: warm, vers en met verschillende toppings. Zoals slow cooked beef, gekookt ei of geblakerde aubergine. We geven je twee humus hotspots die je niet mag missen.