Wat gebeurt er in de wereld van hotellerie, vakantie- en attractieparken? Wat zijn de nieuwe hotspots waar je kan overnachten? Waar vonden overnames plaats, sluitingen, of grote transfers? Je leest het in de rubriek recreatie- en hotelnieuws.

Btw-verhoging voor hotelovernachtingen verworpen 

De Tweede Kamer heeft op 27 oktober bekendgemaakt dat het de btw-verhoging op hotelovernachtingen heeft verworpen. Pieter Omtzigt (NSC), Pieter Grinwis (ChristenUnie), Mahir Alkaya (SP) en Chris Stoffer (SGP) dienden een amendement in waarin werd voorgesteld om het verlaagde tarief in de omzetbelasting per 1 juli 2024 te laten vervallen. Daardoor zou het btw-tarief stijgen van 9% naar 21%. Meerdere brancheorganisaties kwamen hiertegen in verweer. Koninklijke Horeca Nederland (KHN): “Deze abrupte btw-verhoging zou leiden tot prijsstijgingen van 12% voor hotelovernachtingen. De vraag zou hierdoor sterk afnemen en mogelijk leiden tot faillissementen en verminderde werkgelegenheid. Bovendien zou het de concurrentiepositie van Nederland als toeristische bestemming schaden en vastgoedinvesteerders treffen.” KHN zegt dan ook terug te kijken op een succesvolle lobby. Een meerderheid van de Tweede Kamer veegde de plannen voor btw-verhoging namelijk van tafel.

55-plussers reislustiger dan ooit

55-plussers zijn reislustiger dan ooit, zo blijkt uit een analyse door ABN AMRO. Hun belang voor de toeristische sector neemt door de vergrijzing en hun groeiende welvaart alleen maar toe. Per saldo stijgt de totale jaarlijkse vakantie-uitgaven van deze groep vakantiegangers met de helft van € 7,2 miljard in 2022, naar (minstens) € 10,7 miljard in 2027. Vooral de fietsvakantie zit in de lift en de traditionele familiedag wordt steeds vaker een volwaardige familievakantie, zo meldt ABN AMRO. Stef Driessen, sector Banker Leisure: "Dat is goed nieuws voor hotels, vakantieparken en reisaanbieders, omdat 55-plussers vaak buiten de drukke zomermaanden reizen."

Bestedingen 65-plussers
Uit de gegevens van Eurostat concludeert ABN AMRO dat toeristen van 65 jaar en ouder verantwoordelijk zijn voor bijna een kwart van alle toeristische overnachtingen. Van alle vakantiebestedingen van 55-64 jarigen wordt 80% in het buitenland uitgegeven. Bij 65-plussers is dat 71%.

Lees ook: Nederlander wil anders op vakantie: in boomhut of ecolodge »

Verkoop ibis Styles hotel in Rotterdam afgerond

Vastgoedontwikkelaar Foruminvest heeft de verkoop van het ibis Styles hotel in Rotterdam afgerond. Het wordt beschouwd als een van de grootste hoteltransacties van 2023 in Nederland. Het hotel is verkocht aan vastgoedbelegger Corum Asset. Het nieuw gebouwde hotel bestaat uit 250 kamers. Het ibis Styles hotel bevindt zich naast de hoofdingang van het Ahoy Convention Centre en is volledig verhuurd aan HR Group voor minimaal 25 jaar. Mélanie Ballu, Investment Director bij Corum: "Deze investering sluit naadloos aan bij onze langetermijnvisie. De transactie met Foruminvest is succesvol en soepel verlopen."

Restaurant Hasta La Vista, Baby! opent in Hotel INNSiDe

Op de negentiende verdieping van hotel INNSiDE by Meliá in Amsterdam heeft Younique Concepts het horecaconcept Hasta La Vista, Baby! geopend, een fast-casual restaurant met een Spaans-Portugese keuken.

In het interieur komt het Hollywood uit de jaren 90 samen met Spaanse invloeden. De locatie is geschikt voor evenementen en diners. INNSiDE maakt deel uit van hotelketen Meliá. Ondernemers Sven Sallaerts en Joseph de Jong, oprichters van hospitality group Younique Concepts, startten in 2022 de samenwerking met Meliá en realiseerden drie horecaconcepten op de Zuidas-locatie. Naast Hasta La Vista, Baby!, openden ook restaurant Tierra in de lobby van het hotel en het naastgelegen lunchconcept MOST.