Vooralsnog is er weinig tot geen perspectief op de heropening van restaurants en cafés na de persconferentie afgelopen dinsdag. Veel horecaondernemers vinden dat de grens nu is bereikt. Hun zaak moet weer open kunnen. Een actiegroep van Koninklijke Horeca Nederland roept collega’s op om op dinsdag 2 maart hun terrassen massaal te openen.

Foto: Louis Hansel

De frustratie over de uitzichtloze situatie waar de horecaondernemer zich in bevindt, groeit al maanden. Elke ondernemer zou de deuren graag open willen gooien. Maar het mag niet. Besluit je als ondernemer desondanks je terras te openen, dan is het wachten tot de politie of boa's op de stoep staan. De boetes liegen er niet om. Toch besluiten steeds meer ondernemers het risico te nemen.

Onofficiële heropening horeca

Het initiatief om op 2 maart de terrassen te openen, komt van dezelfde groep die in januari opriep tot een onofficiële heropening van de Nederlandse horeca. Die heeft uiteindelijk niet plaatsgevonden, doordat in de zorg ‘code zwart’ dreigde te ontstaan. Volgens deelnemende ondernemers kunnen hun terrassen nu wel veilig en verantwoord open; de anderhalve-meter-maatregel wordt in acht genomen.

Horeca Schiermonnikoog opent deuren

Verschillende restaurants en hotels op Schiermonnikoog kondigden eerder deze week al aan dat zij op 17 maart zelfs gewoon hun deuren openen. De tien horecazaken op het eiland die meedoen aan de actie, willen een duidelijk signaal afgeven aan de overheid. Volgens hen wordt te weinig toekomstperspectief geboden. De datum voor de heropening is symbolisch gekozen. Het is dan precies een jaar geleden dat de horeca dicht moest. Bij de ongeoorloofde heropening zullen de regels die door het RIVM werden opgesteld, wel worden nageleefd. Zo wordt gelet op het maximum aantal gasten dat binnen mag zitten en de anderhalve meter afstand wordt nageleefd. 

Horecavrij-dag

Verder is het initiatief van de Horecavrij-dag ontstaan. Op deze dag wordt de heropening van de cafés, restaurants en andere eet- en drinkgelegenheden gevierd. Volgens de initiatiefnemers moet de dag een jaarlijks terugkerende feestdag worden, een dag waarop iedereen geniet van alles wat de horeca te bieden heeft. Daarom startten ze een petitie om de nu nog onofficiële feestdag, officieel te erkennen.

Consequenties

Het ongeoorloofd openen van horecabedrijven kan verregaande consequenties hebben. Zo kunnen handhavers ervoor zorgen dat een zaak per direct moet sluiten en worden er hoge boetes opgelegd. Soms kan het zelfs leiden tot een strafblad voor de ondernemer. Dit kan vervolgens weer voor moeilijkheden zorgen bij het aanvragen van vergunningen en bij Bibop-onderzoek dat door de gemeente wordt gedaan. Het is daarom belangrijk dat ondernemers nadenken over het risico dat ze nemen wanneer ze hun zaak zonder toestemming heropenen. Het zorgt in elk geval niet automatisch voor minder (financiële) problemen.
 

Deze groep spreekt zich uit tegen de protestactie

Niet iedereen in de horecabranche is even blij met de oproep om op 2 maart de terrassen te openen. Een groot aantal Nederlandse toprestaurants doet niet mee aan de protestactie komende week. Zo'n 130 ondernemers, verenigd in de Gastronomische 4 (G4) en samen goed voor ongeveer driekwart van de michelinsterren in Nederland, geven expliciet aan niet deel te nemen. De G4 heeft wel begrip voor de collega's die het steeds moeilijker hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar G4 doet niet mee aan het doelbewust overtreden van de regels die nu voor de horeca in Nederland gelden. Zij hopen dat ze door middel van goede argumentatie, afspraken en duidelijke regelgeving de autoriteiten ervan kunnen overtuigen dat de horeca in de huidige situatie veilig weer gasten kan ontvangen.

 

Lees hier het opiniestuk dat Hans Steenbergen eerder schreef over het verzet van de horeca.