Energie is een grote kostenpost in de horeca. Denk aan vriezers, koelingen, verlichting en ovens die dag in dag uit draaien. Met de hoge energieprijzen is het een flinke uitdaging om gezonde marges te realiseren in jouw zaak. Gelukkig kan je met een aantal kleine wijzigingen direct impact maken op jouw verbruik en tot wel 15% zakken in je energierekening. Dit kan oplopen tot een besparing van tienduizenden euro’s per jaar. Ga aan de slag met deze energiebesparende tips en producten. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu!

5 energiebesparende tips

  • Energieslurpers vervangen: Grote energieslurpers in de horeca zijn afzuiginstallaties, vriezers en koelingen. Bespaar direct door deze apparatuur te vervangen door een energiezuinige variant. Zo heb je bijvoorbeeld een afzuigkap die alleen werkt als het nodig is.

  • Goede werkwijze: Het aanpassen van je werkwijze kan ook enorm impact hebben op je energieverbruik. Zo scheelt het al veel energie als je de warmhoudplaten afdekt of de koelsystemen goed sluit.

  • Slimme verlichting: Vervang de lampen in jouw zaak voor led-verlichting en gebruik lichtsensoren in ruimtes waar het licht niet altijd aan hoeft te staan. Bijvoorbeeld bij het toilet, de koelinstallaties of in het magazijn.

  • Contoleer de afzuiging: Controleer de filters van de afzuigkap regelmatig en maak ze vaak schoon. Zo zit er geen vuil in en blijven ze optimaal werken, met minimaal verbruik.

  • Controleer de koelingen: Koelingen zijn grote energieslurpers in de horeca. Controleer regelmatig of de koelingen goed sluiten en of de deurrubbers nog goed zijn. Ook is het belangrijk om ijsvorming op tijd te verwijderen.

Energie besparen met je menukaart

Niet alleen je werkwijze en apparatuur dragen bij aan een energiezuinige horecazaak. Ook je menukaart en bijbehorende ingrediënten zijn van belang. Houd in de opzet van je menukaart rekening met bereidingstijden en verbruik van water, gas en elektra. Hoe minder handelingen, hoe minder energieverbruik. Ga daarnaast aan de slag met energiezuinige producten zoals energiebesparende broodproducten.

Energie besparen met je brood

Geen uren in de keuken staan, maar jouw gasten wel iedere dag vers brood aanbieden? Ga voor Pastridor brood met een korte afbaktijd of brood dat direct klaar is om te serveren. Supermakkelijk en tegenwoordig net zo kwalitatief en smaakvol als verse producten. Zo ga jij voor de perfecte combinatie van ambacht en snelheid!

1. Pastridor Bake-off brood

Voorheen was rustiek brood exclusief te koop bij de bakker, maar tegenwoordig is het ook beschikbaar als bake-off product met korte afbaktijden. Zo creëer jij met Pastridor Bake-off stokbrood in een handomdraai het gevoel en de geur van ambacht in jouw zaak. Dezelfde kwaliteit, maar in toepassing veel flexibeler. En die vermindering in oventijd merk je direct op jouw energierekening!

2. Thaw & serve brood

Wil je liever geen kosten maken aan de oven? De Pastridor thaw & serve broodjes kunnen onmiddellijk belegd worden na ontdooien. Zo pak je precies wat je nodig hebt en minimaliseer je jouw foodwaste. Ideaal om kosten en energie te besparen en handig wanneer je geen oven ter beschikking hebt. Bijvoorbeeld in een foodtruck. Zo bied je jouw gasten altijd heerlijk vers brood met de perfecte bite.

Hoeveel kan jij besparen?

We vergelijken in de gratis energie besparingscalculator het afbakken van normaal stokbrood vs. PLUS Stokbrood van Pastridor. Normaal stokbrood vraagt 15 minuten afbaktijd. PLUS Stokbroden zijn direct uit de vriezer in 5 minuten afgebakken, waardoor ze 4 tot 6 keer sneller klaar zijn. Dat scheelt tijd en energie. Geef in de gratis energie besparingscalculator aan welk type oven je gebruikt en bekijk direct hoeveel je kunt besparen per maand!

Direct naar de besparingscalculator »