Blijven toprestaurants maaltijden voor thuis aanbieden? Als het aan het nieuwe Britse plaform Dishpatch ligt wel. Met een investering van 11.6 miljoen euro moet high-end delivery ook na corona aantrekkelijk blijven.
Foto door: Kees van Duinhoven

Deliveryboxen behoorden tot de weinige inkomstenbronnen voor ondernemers, één van de weinige manieren om contact te houden met gasten. Na voorzichtige experimenten in april 2020, doken veel horecaondernemers in deze markt, van sterrenchefs tot cocktailbars en cateraars.

Nu restaurants weer (grotendeels) open zijn, valt op dat velen er weer mee stoppen. Het is vaak qua tijd en bemensing simpelweg niet haalbaar om delivery te blijven bieden naast het gangbare menu. Toch was het concept tijdens corona wel succesvol. Een gemiste kans? Niet helemaal. Het lijkt erop dat vooral grotere partijen ermee aan de slag gaan.

Investering van 11,6 miljoen 

Het Britse platform Dishpatch haalde zelfs een investering van 11,6 miljoen op. Het bedrijf bezorgt finish at home pakketten van de betere Londonse restaurants door het hele Verenigd Koninkrijk. Op dit moment zijn er 25 restaurants aangesloten, na deze investering volgen er nog 20.

Daarbij gebruikt Dishpatch de investering om het hele bedrijf te versterken, inclusief de techafdeling: ontwikkeling van het platform en eigen verpakkingsmateriaal. Volgens het bedrijf is vooral de (online) infrastructuur van restaurants een uitdaging om zelf bezorging op te zetten.

Al eerder berichtte Food Inspiration over een samenwerking tussen vijf Belgische tweesterrenchefs, die samen een box uitbrengen. Nederlandse topchefs Joris Bijdendijk* en Sidney Schutte** kondigden aan samen te gaan werken met het platform Uqonic Chefs, al is nog niet helemaal duidelijk hoe dit eruit gaat zien. Voorlopig kunnen consumenten zich alleen aanmelden voor een ‘gastenlijst’, maar het platform stelt: “De culinaire creaties van ‘s werelds beste chefs zouden slechts een paar muisklikken van je verwijderd moeten zijn. Wij verbinden je met iconische chefs wereldwijd.” 

Chefs Mauro Colagreco van Mirazur***, Andreas Caminada van Schloss Schauenstein*** en Peppe Guida van Antica Osteria Nonna Rosa* zijn reeds present op het platform. Uqonic Chefs is onderdeel van cateraar Gategroup, die zich richt op vliegtuig- en vliegveldcatering.