Vivian van Wordragen is lid van het ondernemersnetwerk van Food Inspiration. Na een succesvolle carrière als inkoper en kenner van delicatessen, besloot Vivian in 2017 haar droom na te jagen en haar eigen bedrijf te starten. Met Via Viv heeft ze een kwalitatief hoogwaardige olijfolie uit Italië met een veelzijdig smaakprofiel samengesteld en levert ze een exclusieve lijn met truffelproducten en verse truffels.

Kwaliteit en diversiteit in olijfolie

Via Viv is ontstaan vanuit een grote passie voor olijfolie, volgens Vivian het meest pure product. Mits je olijfolie van goede kwaliteit hebt dan. Vivian: “Er zijn veel verschillen in de kwaliteit van olijfolie. Binnen de Nederlandse markt is er heel weinig kennis over het product, de verschillen in kwaliteit en diversiteit in smaken.” Daarom besloot Vivian zelf connaisseur te worden in het klassieke Mediterrane product. 

Olijfolie sommelier

Het leidde haar naar Italië waar ze terecht kwam bij de Organizzazione Nazionale Assaggiatori Olio D’Oliva, de oudste olijfolie-school in Europa. Drie jaar lang volgde ze daar, zowel vanuit Nederland als op locatie, een opleiding. Sinds januari dit jaar mag ze zichzelf officieel olijfolie-sommelier noemen. Vivian: “Naast een stuk theorie, technische lessen over de productie en wetgeving rondom olijfolie, ging de opleiding vooral veel om het leren proeven. De kunst is het kaf van het koren te leren scheiden. Naast de fysieke eigenschappen die met een laboratoriumtest zichtbaar zijn, is een beoordeling door middel van proeven en ruiken een must voor de selectie van een kwalitatief goede olijfolie. Deffecten kunnen namelijk alleen op die manier worden gevonden. Net als bij wijn zijn er bijna oneindig veel verschillende smaken en rassen. Nog een gelijkenis is de manier van proeven: je neemt een kleine sample en drinkt die al slissend en slurpend op.”

Succes met dank aan netwerk

Inmiddels is haar olijfolie-lijn zeer succesvol. De producten van Via Viv worden gebruikt door verschillende horecabedrijven in het hogere segment en zijn te vinden in speciaalzaken. Daarnaast organiseert Vivian tastings en masterclasses, waarbij je meer leert over verschillende soorten olijfolie, smaakprofielen, productie en kwaliteit. Ook levert ze op aanvraag van restaurants speciale oliën. “Het was mijn doel om een eigen succesvolle olijfolie-lijn op te zetten. Dat is me binnen een jaar gelukt. Ik heb super veel te danken aan mijn netwerk, dat ik door de jaren heen heb opgebouwd. Nu is het tijd voor volgende stappen.” 

Nieuw olijfolie-concept

Nu ze officieel haar olijfolie-diploma heeft gehaald wil Vivian zich meer gaan profileren met haar kennis en expertise. Vivian: “In Nederland weten mensen weinig over olijfolie. Het wordt wel gebruikt, maar niet benut binnen de mogelijkheden die er zijn. Een extra vierge olijfolie kun je karakteriseren door drie verschillende eigenschappen: fruitigheid, bitterheid en pittigheid. Doordat er weinig kennis is van olijfolie, weten mensen niet wat voor verschillende bijzondere toevoegingen het product kan bieden. Kijk maar naar restaurants: daar wordt bijna altijd boter bij het brood geserveerd. Ik vraag altijd om olijfolie en iedere keer denk ik: dat kan beter! Ik geloof er heilig in dat goede soorten olijfolie een enorme toevoeging kunnen zijn binnen de gastronomie. Speciale food pairings met per gerecht een andere olie, is een concept dat ik graag zou willen uitbouwen.”