33% van ondervraagde foodprofessionals vindt de Europese regels niet behulpzaam.

 

Gezondheidsclaims

De voornaamste reden is de (te) strenge regelgeving rondom gezondheidsclaims. Met name de enorm trending botanicals lijken hier de dupe van te worden. Botanicals zijn eigenlijk gewoon groenten en kruiden. Denk aan knoflook, kruidnagel, of kardemom. Vooral in de drankensector zijn botanicals populairder dan ooit.

 

 

Botanicals

28% van de ondervraagden zegt dat hun bedrijf het meest gebaat zou zijn met rigoureuze wijzigingen aan de wetgeving rondom gezondheidsclaims, en in totaal 19% vraagt specifiek om heldere regels rondom botanicals. Niet zo verwonderlijk, want duizenden claims rond voornamelijk botanicals zitten al jaren vast in regulatie-limbo. Onnodig, zeggen voorstanders van verandering. Zij snappen niet waarom identieke gezondheidsclaims wel mogen op het gebied van natuurgeneeskunde, maar niet in ons eten. Terwijl het eigenlijk precies om dezelfde producten gaat. Dat is krom, zeggen zij.

 

 

Wel tevreden

De Europese Unie is hard aan het werk om de regelgeving omtrent voeding en gezondheid aanzienlijk te versimpelen. Overigens is een derde van de ondervraagden in het onderzoek van Vitafoods wel tevreden met de huidige regelgeving.