Komende week opent, ondanks de beperkingen door corona, in Leidschendam de Westfield Mall of the Netherlands. Het claimt met 117 duizend vierkante meter de grootste shopping mall van ons land te zijn. Collega Hoog Catharijne in Utrecht heeft iets minder vloeroppervlak: het is de laatste jaren uitgebreid van 65 duizend naar 100 duizend vierkante meter.

Foto door: Westfield Mall of the Netherlands

Mall of the Netherlands vervangt het aloude winkelcentrum Leidsenhage. Gedeeltelijk was het nieuwe winkelcomplex in Leidschendam al eerder opengesteld; nu komt het gehele centrum uit de startblokken. Kijkend naar het horeca-aanbod, wedijveren Hoog Catharijne en Mall of the Netherlands qua avontuurlijkheid.

Restaurants en Eet Theater

In Westfield Mall of the Netherlands zitten rond de zogenaamde dining place 18 restaurants. De dining place doet tevens dienst als Eet Theater. Westfield zegt hierover, vooruitkijkend naar post-corona tijden: "Het Eet Theater is bedoeld om je non-stop te vermaken. Zin in een film? Zak onderuit in een van de elf bioscoopzalen. Liever gamen? Duik de arcadehal in. Of ga lekker bowlen, minigolfen, livemuziek luisteren of sportwedstrijden kijken. Jij komt de dag dus wel door. En de avond ook, want het Eet Theater is zeven dagen per week tot elf uur 's avonds open."

McDonald’s, Manneken Pis, Anne & Max en Bakker Van Maanen zijn de bekende formulenamen die hier vertegenwoordigd zijn. IJscafé Danice is present; het bedrijf heeft vier vestigingen in naburige steden. Daarnaast onder meer: Jermoumi (olijven- en tapasbar), Toko Bali, twee Italiaanse eetgelegenheden en het Japanse restaurant Itoshii Tokyo.

Hoog Catharijne stelt hier ruim 26 restaurants tegenover: zoals Comptoir Libanais, Asia Street Cooking, de Franse formule O’Tacos, Salsa Shop, The Seafood Bar, Wagamama, SLA en TGI Friday’s. Je kunt stellen dat de aanpak van Hoog Catharijne, deels in samenwerking met cateraar HMSHost, meer conceptmatig is, terwijl lokale restaurantmerken royaler in Leidschendam aan bod komen.

Foodretail

Jumbo (met de formule Fresh), Albert Heijn, Nespresso, Leonidas, Gall& Gall en andere gekende foodretailers zijn van de partij in de Mall of the Netherlands. Etnische supermarkten zijn met Wah Nam Hong en de Turkse Ozan Market beter vertegenwoordigd dan in Hoog Catharijne. Voor de Aziatische supermarkt is Leidschendam de vijfde vestigingsplaats. Wah Nam Hong is verder onder meer te vinden in de Markthal in Rotterdam.

Westfield

Ontwikkelaar Westfield is een grote speler. Het bedrijf is met 89 winkelcentra en andere activiteiten, zoals winkels en horeca op luchthavens, aanwezig in twaalf landen. Het is allemaal goed voor jaarlijks 1,2 miljard bezoekers.

Westfield stelt dat er een doelgroep van 3,7 miljoen consumenten binnen het bereik ligt voor Mall of the Netherlands met z'n totaal 280 winkels en restaurants. Bijzonder is dat de exploitanten zijn uitgedaagd van hun winkelunits iets bijzonders te maken; Westfield is sterk geïnspireerd door Art Deco. Het deed het Utrechts-Amsterdamse frietconcept Manneken Pis besluiten te kiezen voor het exterieur van een vintage Amerikaans bioscooptheater.