In België opende in 2015 de eerste vestiging van spaghettirestaurant BAVET. Inmiddels telt het populaire concept in het land tien vestigingen. Onlangs opende de fast dining keten op Nederlandse bodem de elfde locatie. Bij het spaghettirestaurant in Maastricht stelt de gast zijn eigen bord spaghetti samen, of kiest uit een van de voorgestelde specials. 


Foto's bij BAVET in Antwerpen, foto's door Nina Slagmolen voor Food Inspiration print magazine


Fastdining-concept

De BAVET-restaurants kun je typeren als diner. In Amerika al jaren een bekende restaurantvorm, maar ook in Europa in opkomst: restaurants waar je snel, eenvoudig en relatief goedkoop kunt eten. Binnen het uur kan je met een goed gevulde maag bij BAVET dan ook weer buiten staan. De menukaart is simpel, maar duidelijk. Er is keuze uit zes soorten saus, acht soorten toppings en drie soorten spaghetti (wit, volkoren en glutenvrij). Heb je honger als een paard dan kies je voor een spaghettie bowl horse size, met iets minder honger ga je voor de dog size. Voor kinderen zijn er mouse size borden, muizenporties. Food Inspirations Maaike de Reuver over haar ervaring: "Overigens is BAVET niet zuinig, een dog size portie is echt voldoende voor een gemiddelde eter. En dat voor dertien euro."

BAVET spaghettierestaurant foto door Nina Slagmolen

Op de foto: Maaike bij BAVET in Antwerpen met een dog size spaghetti bowl

"Het omknopen van het papieren bavet – Vlaams voor slab – is trouwens geen overbodige luxe. BAVET zegt zelf ‘neet verantwoordelek te zijn veur spatte op dien humme’ (niet verantwoordelijk te zijn voor spetters op je hemd)."

Spaghettibar met lokale kunst

Elk BAVET-restaurant heeft een andere inrichting, waarbij rekening wordt gehouden met de lokale omgeving. Bij de opening van iedere vestiging worden lokale kunstenaars opgeroepen om de muren te beschilderen. Bezoekers kunnen stemmen op hun favoriet. Voor de locatie in Maastricht werd illustrator Sjoerd Verbeek geselecteerd. Hij beschildert binnenkort de muren van de onlangs geopende spaghettibar. Een ding is, naast het menu, overigens hetzelfde aan alle vestigingen: ze zijn allemaal gehuisvest in een hoekpand.