2020 zou hét jaar worden voor de evenementenindustrie. Het wordt voor de sector vanwege de coronacrisis een van de meest dramatische jaren ooit. Wat doen ondernemers uit de evenementenbranche in deze tijd? Samen met Sjoerd Weikamp van EventBranche.nl, Willem Treep van The Food Line-up en Maurits van der Sluis van RAI Amsterdam schetst Food Inspiration een tijdlijn in drie fases. De evenementensector before, tijdens en after de lockdown.

FASE 1 Before lockdown

In januari van dit jaar ziet de evenementensector er rooskleurig uit. 2020 wordt hét jaar voor eventorganisatoren en bedrijven die afhankelijk zijn van de evenementenindustrie. Totdat in januari de eerste signalen uit China komen. In februari begint de sector de trillingen ook in Nederland al te merken. De zakelijke evenementenmarkt in Nederland komt vrijwel stil te liggen nog voor het officiële begin van de lockdown, op 15 maart. Internationale bijeenkomsten worden gecanceld of uitgesteld. Begin maart vertelt Treep van The Food Line-up dat er een rood kruis kan door zijn omzet van maart en april. Hij verlaagt zijn begroting voor 2020 met 60%, en hoopt dat de events weer aantrekken vanaf de zomer. 

FASE 2 Lockdown

In maart wordt door het kabinet aangekondigd dat in ieder geval tot 1 juni geen grote evenementen meer georganiseerd mogen worden. In april wordt dit verlengd naar 1 september. The Food Line-up past de begroting aan van nog 60% omzet naar nog slechts 10% omzet voor dit jaar.

De crisismonitor van EventBranche.nl wijst uit dat twee derde van de bedrijven in de evenementenbranche een lockdown van een half jaar of langer niet zal volhouden. 

Digitale innovatie

Om met mensen in contact te blijven wordt er in de maanden van de lockdown door evenementenorganisaties een groot online aanbod gecreëerd. Wat begint met webinars ontplooit zich tot een scala aan experiences en belevenissen via digitale evenementen.  

Kleinschalige events

Waar het kan binnen de regels kijken eventorganisatoren naar de mogelijkheid om op kleinschalig niveau evenementen te organiseren waarbij mensen elkaar toch, op anderhalve meter afstand, in real life kunnen ontmoeten. EventBranche.nl maakt overigens gebruik van de term ‘wat meer afstand tot de ander’, in plaats van anderhalve meter afstand. Weikamp: "We moeten niet denken in meters, maar in mogelijkheden." 

Treep: “Uit onderzoek blijkt dat kleinschalige evenementen voor een lage prijs de nieuwe hype zijn in de evenementenbranche. Tijdens de lockdown lanceerden wij The Food Pick-up. Iedere wijk of buurt of ieder bedrijf in Nederland kan voor een kleine groep mensen een foodtruck huren. Iedere week of maand in een ander thema. Het levert ons weinig tot geen geld op, maar het laat onze gedachtegang voortbestaan. En bovendien helpt het foodtruck-ondernemers aan een klein beetje omzet, in deze tijden waarin ze normaal gesproken in een paar weken hun hele jaaromzet zouden draaien.”

Foto: Floris Heuer

FASE 3 After lockdown

Vooralsnog gelden de regels voor de evenementenindustrie tot 1 september. Als op die datum grootschalige events weer georganiseerd worden, is er blijvend iets veranderd. De online innovatie heeft zijn werk gedaan en eventorganisatoren zijn meer dan ooit digitaal ingesteld. Tegelijkertijd zorgen de aangescherpte maatregelen voor een andere sfeer, een lager consumentenvertrouwen en terughoudendheid vanuit de gast om elkaar in real life in groten getale te ontmoeten. 

Horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zou in september 2020 plaatsvinden, maar werd in mei gecanceld en doorgeschoven naar 2021 vanwege de onzekere situatie waar leveranciers en horecaondernemers zich in bevinden. De verwachting is dat ook andere grote evenementen na de datum van 1 september gecanceld worden en dat de evenementenbranche nog lange tijd de gevolgen voelt van de lockdown als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. 

Van der Sluis: “In de lockdown periode hebben we grote stappen gemaakt in de online registratie van bezoekers. We weten vanaf nu voor altijd wie het evenement bezoekt, en wat de mogelijkheden zijn om gasten op voorhand te benaderen.” 

Treep: “Ook voor 2021 verwachten wij zware tijden. De klappers die wij afgelopen jaren maakten zullen voorlopig uitblijven.”

Header foto: Nico Alsemgeest

Dit artikel verscheen eerder in het digitale magazine van mei 2020 dat in het teken stond van 'Coronaproof horeca'. Bekijk het magazine hier.