"Ik verwacht niet dat mensen massaal geld gaan uitgeven als de horeca weer open gaat."

Eric Swaghoven is de eigenaar van modern-Frans restaurant Valuas* in Venlo, en sinds 2006 lid van Les Patron Cuisinier. Sinds de verspreiding van het coronavirus in Nederland denkt hij na over de mogelijke gevolgen voor zijn zaak. Hij switcht de ruimtes van het restaurant en de brasserie, zodat hij na de crisis een grotere ruimte heeft om een laagdrempeliger menu aan te bieden. 

Hoe gaan jullie met de situatie om?

"Sinds we de deuren moesten sluiten op 15 maart zijn we gaan nadenken over wat het coronavirus voor onze zaak betekent, zowel op de lange als op de korte termijn. Het restaurant en de brasserie zijn dicht, en het hotel heb ik ook gesloten. Die paar kamers die ik daar nog had kunnen draaien, daarvan leek het me beter om dat niet te doen. Ik heb 42 man in dienst. We werken nu iedere dag in shifts van 7 man. Eens in de 6 dagen verwacht ik mijn mensen dus aan het werk."

Waar zijn jullie nu zoal mee bezig?

"We zijn nu alles buiten in orde aan het maken. De fontein is opnieuw ingericht, de terrassen zijn schoongemaakt en alle planten zijn omgepot. Het scheelt dat de zon schijnt, dan is het geen straf om buiten bezig te zijn. En we verzorgen twee dagen per week een beetje catering voor de vaste clientèle. We hebben de bezorging gecentreerd op de woensdag en de zaterdag, zodat je niet iedere dag iets hoeft te doen maar slechts twee keer per week daarvoor aan de slag hoeft. En we hebben ook nog een krokettenlijn. Die productie draait wel door, daarmee leveren we aan cafetaria, en die zijn natuurlijk nog wel open."

"We proberen in te spelen op straks, maar wanneer straks is, dat is een grote vraag."

Wat verwacht je voor de toekomst?

"Laten we hopen dat we begin mei weer open mogen. Maar ik ben er bang voor dat we toch richting 1 juni gaan. En ik denk dat de maatschappij dan wel veranderd is. Ik ben ervan overtuigd dat wat nu gaande is een gigantische economische impact heeft op alles. Ik verwacht dat mensen dan echt niet massaal gaan uitgeven, maar dat er beknibbeld gaat worden. Ik ga daarom mijn concept de komende tijd ook iets aanpassen."

Wat ga je dan veranderen?

"Ik ga de ruimtes van het restaurant en de brasserie omwisselen. Het restaurant gaat naar brasserie zodat ik een grotere ruimte heb waar we een kwalitatief maar toegankelijk menu kunnen bieden waar mensen met een minder ruime portemonnee straks ook kunnen komen eten. En de brasserie gaat naar restaurant, een gedeelte met lekkere fauteuils waar gasten terecht kunnen voor goede koffie of thee, een mooie uitgebreide wijnkaart en een passende kaart met sandwiches en uitsmijters maar ook een aantal gangen op Bib Gourmand niveau. Zo proberen we in te spelen op straks. Maar wanneer straks is, dat is een grote vraag."