Het is nog maar de vraag of de horeca kan functioneren in de anderhalve-meter-economie. Maar zelfs zonder opgelegde maatregelen zal de horeca anders moeten opereren na corona.

Internationaal consultingbureau Kinetic12 Consulting werkte samen met de IFMA (International Foodservice Manufacturers Association) aan het scenario van de low touch economie. Dit zijn hun belangrijkste voorspellingen voor de horeca.

 

 • De sector krimpt. Niet alleen in het aantal zaken maar over de hele keten gaan we consolidatie zien. 

 • Wederopbouw en optimalisatie krijgen de voorkeur boven uitbreiding. Grote en kleine ketens willen zorgen dat hun bestaande locaties stevig in hun schoenen staan voordat ze aan uitbreiding denken. De investeringen gaan naar het verbeteren van de huidige zaak.

 • Het herstel zal ongelijk verlopen. Cateraars, evenementenbureaus en horeca sterk afhankelijk van (internationaal) toerisme hebben een lange weg te gaan. Ook als het op het terugwinnen van het consumentenvertrouwen gaat. De gast is voorzichtiger dan ooit.

 • Het belang van hygiëne neemt explosief toe. Voedselveiligheid en de schoonmaak zijn top of mind bij de gast. Verwacht nieuwe standaarden en protocollen, ook in communicatie met de gast. Uitzonderlijke hygiëne wordt een onderscheidende factor. Het nieuwste digitale Food Inspiration magazine zoomt verder in op deze ontwikkeling.

 • Radicale transparantie. Technologieën als blockchain gaan een vlucht nemen om de keten zo inzichtelijk en transparant mogelijk te maken. Ook in de communicatie naar de gast wordt de herkomst en vooral veiligheid van producten belangrijker dan ooit tevoren.

 • Meer lokale producten. Hoe korter de keten hoe minder risico lijkt het nieuwe devies. Producten uit eigen land krijgen vaker de voorkeur. Food sovereignty is het niet afhankelijk zijn van geïmporteerde producten en een term die we vaker gaan zien.

 • Financiële weerbaarheid wint het van een puur winstoogmerk. Verwacht dat veel zaken gaan streven om beter om te kunnen gaan met financiële tegenslag. Kijk ook niet raar op als financiële instanties met strengere eisen komen.

 • Ondernemers en chefs gaan meer doen met minder. Menu’s gebruiken minder ingrediënten om het risico aan de achterkant te minimaliseren. De voorraadkosten gaan omlaag.

 • Efficiëntere afhaal- en bezorgdiensten. Tijdens de explosie van bezorgdiensten de afgelopen jaren zijn veel ondernemers een graantje mee gaan pikken. Efficiëntie was daarbij van minder belang. Na corona is afhalen en bezorgen een hogere prioriteit. Verwacht dat contactloze opties de nieuwe standaard worden, ook bij afhalen.

 • Nieuwe zaken gaan afhalen en bezorging meenemen in het ontwerp en in de investeringen. Aparte keukens waar speciaal voor afhalen en bezorging kan worden gekookt gaan we meer zien. Diversificatie van inkomensstromen staat voorop.

 • We gaan een geheel nieuwe soort concept zien waar je alleen online kan bestellen en zonder interactie kan afhalen. Contact met de gast wordt tot een minimum beperkt.