De trend van de afgelopen jaren was duurzaam en gezond. Maar het coronavirus gooit roet in het gezonde eten.

Vanwege stress en onzekerheid eten we een stuk ongezonder. En voorlopig zullen we dat blijven doen. Toch verwachten we een comeback van een planeetvriendelijk eetpatroon op het moment dat het virus onder controle is. Dit zijn de trends en ontwikkelingen die we vanuit Food Inspiration verwachten voor de komende jaren. 

Fase 1: Tijdelijk hedonisme (2020 - 2021)

Hedonisme is een term uit de filosofie die staat voor genot. In de periode van lockdown willen mensen op het gebied van eten en drinken vooral genieten. Het virus brengt al genoeg stress en onzekerheid met zich mee, lekker eten en drinken moet er voor zorgen dat we op korte termijn ons toch een beetje gelukkig voelen. En dat doe je, in de ogen van veel mensen, niet met een salade en een glas water. Genieten staat voor de meesten gelijk aan veel vlees, vet, zout en suiker. Uit onderzoek blijkt dat ook: in crisistijd kiezen consumenten eerder voor troostrijk eten. We grijpen daarom massaal naar comfort food zoals de bekende gehaktbal, de hamburger van de barbecue en het biertje op het terras. 

Fase 2: Nieuwe narratieven (2022 - 2024)

Mensen gaan inzien dat het korte termijn genieten niet het antwoord is voor een lang en gelukkig leven. Vanaf 2022 gaan we steeds meer bewust eten. De mindset, het narratief, gaat veranderen. We gaan inzien dat onze voedselkeuzes van invloed zijn op de gezondheid van onszelf en van de planeet. Het aantal veganisten, vegetariërs, en flexitariërs zal daardoor toenemen. Restaurants gaan meer werken met lokale producten. En ook bedrijven en de overheid gaan een gezonde levensstijl supporten. Verzekeraars gaan een gezonde levensstijl supporten door middel van kortingen op premies. Fiscale maatregelen zullen er voor zorgen dat gezond eten goedkoper wordt, en ongezond eten duurder. Er worden beperkingen gesteld aan reclames voor suikerhoudende producten en voor vlees, als ze niet zelfs helemaal verboden worden. 

Fase 3: Planeetvriendelijk eten (2025 - ... )

Vanaf 2025 breekt een nieuw tijdperk aan. In Fase 2 zullen steeds meer mensen overstappen naar een gezonde levensstijl; in Fase 3 verwachten we dat duurzame en gezonde voedselkeuzes mainstream zijn. Oftewel: dat het merendeel van de bevolking kiest voor een voor planeet- en mensvriendelijk dieet. Producenten zullen daar op inspelen door steeds meer smakelijke, plantaardige alternatieven voor vlees op de markt te brengen. In restaurants wordt een vegetarisch menu de standaard, en vlees en vis een optie. Natuurlijk is er nog ruimte voor hedonisme, voor een frikandel speciaal met extra saus, maar net zoals met dat met roken tegenwoordig het geval is zal het besef er zijn dat een ongezond eetpatroon simpelweg ongezond is. 

Meer over het nieuwe normaal in food kan je lezen in het Food Inspiration magazine.