Een andere oplossing voor onze voedselproblemen...

Eat the Problem is een kunstproject annex kookboek dat uitnodigt om onze voedselproblematiek vanuit een ander perspectief te bekijken. In veel delen van de wereld zijn bijvoorbeeld invasieve soorten een belangrijke oorzaak voor het verlies van biodiversiteit. Wat als we die soorten opeten? Is dat niet twee vliegen in één klap?

De grenzen opzoeken
Het project van de hand van kunstenares Kirsha Kaechele is te bewonderen in het Museum of Old and New art in Tasmanië, een museum dat bekend staat om haar bizarre en controversiële tentoonstellingen. Eat the Problem is niet anders. Het kookboek dat bij de expositie hoort zoekt ook de grenzen op of gaat daar bewust overheen. Zo staat er een recept in voor mens met knoflook en laurier, en een recept voor wilde kat. Er staan echter ook meer geaccepteerde recepten is zoals een bereiding van wakame van de hand van Dominique Crenn(Atelier Crenn*** in San Francisco). De fotografie in het boek is ook van bijzonder hoog niveau, en dat maakt het één van de mooiste voorbeelden van eten als kunst, ondanks de grensoverschrijdende inhoud.
 

 

Elitair feestje
De tentoonstelling en het bijbehorende boek is echter niet voor iedereen weggelegd. Zo kost het 554-pagina’s tellende boek kost 277 dollar, en is degene die iets wil proeven—toch wel de bedoeling—tijdens de tentoonstelling al snel meer dan 100 dollar kwijt. Wel gaat de opbrengst grotendeels naar het 24 Carrot Gardens project, dat schoolkinderen leer zelf gezonde groenten te verbouwen. Een heel serieus alternatief voor ons bestaande voedselprobleem is Eat the Problem echter niet. Daar is het en te extreem en te elitair voor. Maar stof tot nadenken geeft het wel. Het project werpt een frisse blik op bestaande problemen als het groeiende verlies van biodiversiteit en de onhoudbaarheid van ons huidige industriële voedselsysteem. En dat met een uitzonderlijke visuele flair. Zelfs als je helemaal niets met de boodschap hebt, biedt enkel en alleen de vorm inspiratie. Food is kunst.