De menukaart is het visitekaartje van een restaurant, en dat mag creatief! 

Check deze drie ideeën om de menukaart te transformeren tot een interactieve ervaring. Een blijvende herinnering, een menu-magazine en een interactief pop-up boek. 

 

1. Blijvende herinnering

Bij Atomix in New York bestaat het menu uit een verzameling minimalistische flashcards. Ieder gerecht heeft zijn eigen kaartje met een unieke tekening, de naam in het Engels en Koreaans, een kort overzicht van de ingrediënten, en de ontwerper van het bord waar je vanaf eet. Op de achterkant staat een korte uitleg van het gerecht, en de context van waaruit het ontstaan is. Voorafgaand aan elk gerecht krijgt de gast een kaartje van het gerecht, als een teaser. Aan het einde van de avond worden alle kaarten netjes in een doosje verpakt en meegegeven als blijvende herinnering aan een onvergetelijke eetervaring. 
 

2. Menu-magazine

Restaurant 7evendenhemel is gevestigd op de Korte Putstraat in Den Bosch, een straat met tig andere restaurants. Één van de manieren die zij hebben gevonden om op te vallen is de menukaart transformeren tot een volwaardig magazine. Het magazine biedt een kijkje in de keuken van het restaurant, laat het personeel—en vaste gasten!—aan het woord en illustreert een aantal van de belangrijkste (food)trends. Super interessant en gegarandeerde gespreksstof. Er is ook ruimte voor adverteerders, en daarmee financieel ook aantrekkelijk.
 

3. Interactief pop-up boek

Foto: Elle Benway @ Behance

Het internet is een onuitputtelijke bron van ideeën, ook op het gebied van menudesign. Één van de leukste is het Ruckuses’ Menu van de hand van Elle Benway. Zij transformeerde een menukaart tot een ouderwets pop-up boek. Zo kan je bijvoorbeeld je eigen burger bouwen of op papier een glas bier drinken. Leuk voor alle leeftijden omdat er altijd wel iets te ontdekken valt. Een flinke scheut nostalgie en creatief design en gasten kunnen weer even kind zijn tijdens het uiteten gaan.