Een echte Amerikaanse old fashioned is duurder dan ooit dankzij een importheffing van 25% op Amerikaanse whisky. Toch is deze combinatie van bourbon, bitters, suiker, water, sinaasappelschil en ijs volgens Drinks International de meest populaire cocktail ter wereld. Hoe zit dat?

  • De old fashioned bestaat al sinds het begin van de cocktail. In het begin van de 19e eeuw werd het drankje gewoon nog cocktail genoemd. De naam old fashioned kreeg het pas een eeuw later, toen er een grote opmars van meer exotische cocktails de drank een ouderwets imago gaven.

  • De basis van een echte old fashioned is bourbon, Amerikaanse whisky. Whisky is de populairste sterke drank in Amerika, met een jaarlijkse opbrengst van ruim 9 miljard dollar.

  • De old fashioned is ontstaan als alternatief voor punch. Punch is een combinatie van alcohol, citrus, suiker, en water, die wereldwijd enorm populair was aan het eind van de 18e eeuw. Doordat er in Amerika weinig tot geen citrus beschikbaar was werd deze vervangen door de karakteristieke bitters.

  • De Angostura bitters zijn veruit de meest populaire en traditionele  bitters voor een old fashioned. Vorig jaar ging er ruim 660.000 liter van deze bitters over de toonbank.

  • The Don Draper effect is een veelbeschreven fenomeen gebaseerd op de hoofdpersoon uit de Amerikaanse tv-serie Mad Men. Zijn drankje naar keuze was een old fashioned, en mede daardoor is de drank nu de populairste cocktail op aarde.

Photo by Miguel Maldonado on Unsplash