De coronapandemie laat diepe sporen na in foodservice. Tegelijkertijd gaat de klimaatverandering sneller dan we eerst dachten. Wat betekent dat voor bedrijven en leiders in food? Wie zijn de nieuwe disruptors? Met welke ontwikkelingen moet de branche komend jaar rekening houden? Dit zijn de 5 belangrijkste foodtrends voor 2022. 

Klimaatpositiviteit

We staan aan het begin van een decennium waarin grote stappen gemaakt moeten worden op het gebied van duurzaamheid. De tijd van greenwashing is voorbij, bedrijven zullen nu echt moeten laten zien wat hun impact is op mens en milieu. Sterker nog: bedrijven zullen de katalysator moeten zijn in de verandering op weg naar een aarde die in balans is. Bedrijven die echt een verschil willen maken moeten streven naar regeneratie, naar een klimaatpositieve balans waarbij ze meer teruggeven aan de aarde dan dat ze van haar afnemen. De consument verwacht van bedrijven en producenten meer en meer een vorm van radicale transparantie.

Nieuwe economie

De coronacrisis is in eerste instantie een gezondheidscrisis. Alles wordt op alles gezet om de piek op de gezondheidszorg zo veel mogelijk te beperken, zodat de medische schade beperkt blijft. De economische schade is echter enorm. Al helemaal voor de horeca. En de grootste faillissementsgolf gaat nog komen. Tegelijkertijd zoekt geld altijd een bestemming, en staan investeerders te popelen om groeikapitaal te investeren in bedrijven die toekomstbestendig zijn en bijdragen aan de reset van het voedselsysteem. Een nieuwe tijd vraagt om een nieuwe economie. En een nieuwe economie vraagt om nieuwe prijzen. Er is een verandering gaande met betrekking tot de kostprijsberekening van verkoopprijzen, tegelijkertijd zijn de stijgingen van de grondstof- en inkoopprijzen aan de orde van de dag.

Diversiteit

Wereldwijd is diversiteit tegenwoordig een belangrijk onderwerp. Voor bedrijven wordt het steeds moeilijker om voorzichtig af te wachten of om op de achtergrond te blijven tijdens een verhit maatschappelijk debat. Merken die moedwillig onwetend blijven doen – of door het publiek als zodanig worden beoordeeld – worden aan de schandpaal genageld. Er is een cultuurverandering nodig. Ook in de foodsector gaat het steeds vaker over variatie in de keuken, en op het bord.

Interesse in de uitgebreide trendbeschrijving van deze en andere trends?

Systeemgastronomie

Systeemgastronomie wint versneld terrein in de Nederlandse horeca en in de rest van de foodservice. De procesgedreven en uiterst efficiënte verstrekking van eten en drinken, in ons land begonnen met de komst van McDonald’s in 1971, kwam in de laatste jaren in vrijwel alle disciplines van de eetmarkten buitenshuis in een stroomversnelling. De komende jaren zal, zeker als gevolg van het toenemende personeelsgebrek, de systematisering en rationalisering van restaurants en andere eetgelegenheden een flinke extra impuls krijgen.

Personeelspositiviteit

Personeel is een schaars goed in de foodservicebranche. Tijdens de coronacrisis heeft een exodus van mensen plaatsgevonden die een functie elders gevonden hebben en niet meer gaat terugkomen. Dankzij de opkomst van de systeemgastronomie zijn ook minder mensen nodig, maar daardoor groeit het belang van goedgeschoolde experts, en die zijn er ook niet genoeg. Employer branding is een belangrijk speerpunt. We hebben onszelf als hospitalitysector de afgelopen jaren uitgehold door horecawerk als een overgangsbaantje te behandelen. Een bijbaantje dat je tijdelijk doet voordat je ‘echt’ werk hebt gevonden. We moeten het vak weer in de markt zetten als een vak met een goed salaris, carrièrekansen, een gezonde werkomgeving en ontwikkelingsmogelijkheden. Alleen op die manier wordt de branche weer personeelspositief.

Interesse in de uitgebreide trendbeschrijving van deze en andere trends? Vraag de preview aan van ons Trendreport »