Met een derde opening aanstaande is foodretailconcept Cru flink op weg om de kwaliteitsvereisten van een versmarkt radicaal te herschrijven. 10 ambachten onder één belevingsdak; wij spraken met twee moderne herbergiers.


GRAND CRU, GRAND BOUFFE!

Men neme een overdekte markt, een beperkt assortiment van hoge kwaliteit, een lokaal team met passie voor het product, een transparante relatie met de producent en voegt daar een snuifje beleving aan toe.

 

10 AMBACHTEN ONDER ÉÉN DAK

Cru is het versmarktconcept opgebouwd rond tien ‘métiers’ van Colruyt Group - die met Bio-Planet, Okay en Dreamland al heel wat merken in eigen beheer heeft. Bij dergelijke ambachten denk je aan een bakkerij, slagerij, een afzonderlijke charcuterieafdeling, groenten- en fruitafdeling, vishandel, drankenafdeling, poelier, bloemenwinkel, kaashandel en een eigen traiteur. Deze ambachten komen in de pure uitstraling van onder meer een voormalige mouterij prima tot hun recht.

 

Er wordt niet dwangmatig met het woord “lokaal” gegoocheld

 

LOKAAL?

Iedere vestiging van Cru gaat de interactie met de omgeving aan. Bij het eerste testconcept in het Belgische Overijse hoort bijvoorbeeld een eethuis. De locatie aan het kanaal van Wijnegem kreeg onderdak in het winkel- en woonproject van kunst- en antiekhandelaar Axel Vervoordt. En de geplande opening van Cru in Gent wil het stadsleven bestrijken. Toch wordt er niet dwangmatig met het woord “lokaal” gegoocheld. Is de beste limoncello afkomstig uit Amalfi, dan gaat het team met die lokale producent een rechtstreekse samenwerking aan. Andere producten dragen bijvoorbeeld een huismerklabel en nog andere worden exclusief vervaardigd.

 

KWALITATIEF EN AMBACHTELIJK

Terwijl Colruyt meer focust op lage prijzen en efficiëntie presenteert Cru zich als aanbieder van hét product in een unieke merkbeleving. Een terugkeer naar authenticiteit en kwaliteit van een retailer in beweging. Door de focus op service, winkelomgeving en specialisatie is Cru minder afhankelijk van constante volumes en een groot aanbod. Precies omdat de locatie in Wijnegem een bestemming is, focust de Colruyt-groep hier op foodies, mensen die bewust met hun gezondheid omgaan en tweeoudergezinnen die hun kinderen een eenvoudige en verse maaltijd vol smaak op tafel willen zetten.

 

Retailer en klant beschouwen elkaar als soulmates

 

GENIETEN VAN EENHOUD

Alleen maar lachende gezichten achter de kratten, schappen en counters van Cru. Heb je vragen over een bepaald product, dan verlenen de medewerkers persoonlijk advies en laten ze je met plezier even proeven. Hoewel de consumenten hier kritische vragen durven te stellen, beschouwen retailer en klant elkaar als soulmates. Ook omgekeerd is het vertrouwen van Cru in haar klanten bijzonder groot: afrekenen doe je zelf via een handscansysteem waar Cru op termijn zelfs een sociaal medium aan wil koppelen. Qua schaalbaarheid spreekt Cru de ambities uit om in België 20 vestigingen te openen, die zowel over de rand als in het centrum beschikbaar zullen zijn.