Koffie is, naast water, een van de meest gedronken dranken ter wereld. Die vele koffiedrinkers zorgen ook voor veel koffie-afval. Gelukkig zijn er pioniers die hier creatieve nieuwe toepassingen voor bedenken. Van lingerie of composteerbare rietjes gemaakt van koffiedik, tot een energiebar van de koffiebes. Food Inspiration zet ze op een rij. 

Van koffiedrab naar energiebron

Koffiedik wordt omgezet in biobrandstof, zoals pellets of briketten, die kunnen worden verbrand voor energieproductie. 

Voorbeeld: Koffiedik als brandstof bij Douwe Egberts-fabriek

De Douwe Egberts-fabriek in Joure gebruikt al sinds 1967 de koffiedik van het zetproces als brandstof voor een stoomketel. De koffiedik die overblijft uit het productieproces wordt gedroogd en tijdens het drogen ontstaat stoom. Deze stoom wordt gebruikt om energie op te wekken in de fabriek. Zo gebruikt de fabriek haar eigen afvalproduct als energiebron.

Van koffiedik naar compost

Koffiedik is een goede meststof voor planten, omdat het een bron van voedingsstoffen is voor bodemorganismen en plantenwortels.

Voorbeeld: Oesterzwammen op koffiedik

Het landelijk opererende bedrijf GRO én het bedrijf Rotterzwam in Rotterdam kweken oesterzwammen op koffiedik. Rotterzwam maakt er, naast verzorgingsproducten, onder meer bitterballen en sauzijenbroodjes van. GRO heeft een hele lijn aan op koffiedik gekweekte oesterzwam-snacks en levert onder meer aan Sligro, Hanos en Bidfood. 

Lees ook: De veelzijdige paddenstoel: van zoutvervanger naar hoofdrolspeler in hybride producten »

Van koffiedik naar voedingssupplement

Van de koffiebes zelf, maar ook van gedroogd en vermalen koffiedik wordt teen fijn poeder gemalen en verwerkt als ingrediënt in voedingssupplementen. Het levert onder meer antioxidanten.

Voorbeeld: Energybar Cafaberry

Rotterzwam maakt een eetbare koffiereep, genaamd Cafaberry, gemaakt van het bijproduct van de koffiebes. De reep is onder meer gemaakt van de schil van de koffiebes, genaamd cascara, en bevat net zoveel cafeïne als een kopje espresso.

Lees ook: Start-up van de maand maakt eetbare koffie van bijproduct van koffiebes »

Koffiedik om je mee te wassen

Gedroogd koffiedik wordt toegepast als natuurlijke geurverwijderaar. Het absorbeert onaangename geuren en verspreidt tegelijkertijd een aangename koffiegeur.

Voorbeeld: Zeep van circulaire koffie

Het bedrijf Azur bracht een scrubzeep op de markt, gemaakt van circulaire koffie en fairtrade cacao. De zeep heeft geuren van onder andere zwarte peper, sinaasappel en kruidnagel. 

Van koffiedik naar bioplastic

Er wordt volop geëxperimenteerd met het gebruik van koffieafval als grondstof voor de productie van bioplastics, die een meer duurzaam alternatief kunnen vormen voor traditionele plastics gemaakt van aardolie.

Voorbeeld: Rietje van koffiedik

Het bedrijf EQUO produceert duurzame drinkrietjes gemaakt van natuurlijke materialen, zoals koffiedik, suikerriet, gras, rijst en kokos. 

Van koffiedik naar kleding

Het is mogelijk om vezels te maken van koffiedik. Koffiedik bevat cellulose, wat een belangrijk bestanddeel is voor de productie van vezels. Dit wordt verwerkt tot verschillende soorten vezelmaterialen, zoals textielvezels voor kleding en papiervezels voor papierproducten.

Voorbeeld: Lingerie van koffiedik

Het Nederlandse lingeriemerk Undercharments maakt slips en BH’s gemaakt van een stof bestaande uit koffiedik. Andere natuurlijke bronnen die het bedrijf gebruikt zijn bamboe, lyocell (een kunstmatige vezel op basis van houtpulp) en gerecycled katoen.