Started from the bottle...

440 miljoen wijnflessen worden na één keer gebruik gelijk weggegooid, terwijl bierflesjes met statiegeld tot wel 40 keer hergebruikt kunnen worden. Het verhaal van de start-up Rebottled uit Utrecht begint precies daar, bij die lege wijnfles.

Ze halen lege wijnflessen op bij verschillende horecagelegenheden in Utrecht. In de Rebottled Factory worden er glazen van gemaakt. Het doel is om de eerste grote glasproducent te worden van circulair glaswerk. 

Het recyclen van glas kost alsnog 85% van de energie die het zou kosten om nieuw glas te maken. Dit komt vooral doordat de glasovens dag en nacht aan staan en dit geen duurzaam proces is. Recyclen is dus een stap in de goede richting, maar er is nog een hoop winst te behalen. Door de wijnfles direct door te snijden wordt deze stap volledig overgeslagen in het productieproces. Het resultaat is een duurzamer alternatief voor glasrecycling.

 


©Rebottled

Niet alleen de manier waarop Rebottled recyclet is duurzaam.  Ze creëren banen voor mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om te werken. In samenwerking met UW krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij de Rebottled Factory de kans om het beste uit zichzelf te halen en deel uit te maken van deze movement. 


De glazen worden verkocht via Rebottled's eigen webshop en op nog een aantal andere verkooppunten door heel Nederland.