Een drank die we associëren met seksualiteit is champagne

Alles over de bekendste bubbel ter wereld door fooddesigner en champagnekenner Annelies Hermsen.

Champagnetrends met Annelies Hermsen

  • Net als bij andere dranken geldt ook voor champagne: we signaleren een groeiende vraag naar pure producten met zo min mogelijk -of zelfs helemaal zonder- toegevoegde ingrediënten. Zero dosage champagne is in opkomst, een champagne zonder toegevoegde suikers. Deze suikerloze variant wordt ook wel brut nature genoemd.

  • Alcohol gaat van hero naar zero. Steeds meer consumenten zien alcohol als ongezonde dikmaker. Inmiddels zijn er vele verschillende soorten alcoholvrije mousserende wijnen op de markt, waarvan de smaak steeds beter wordt. Zo’n alcoholvrije bubbel uit de Champagnestreek bestaat vooralsnog niet.

  • We signaleren een opkomst van luxe designbars, waar champagnecocktails niet misstaan. Bartenders en mixologen experimenteren steeds meer met champagne als basis van een mixdrankje. Voor een lagere prijs wordt trouwens ook vaak prosecco gebruikt.

  • Sinds 2013 wordt er meer champagne geschonken in hippe clubs dan in exclusieve restaurants. Veelal jonge (pop)sterren en -artiesten willen door middel van het veelvuldig laten vloeien van de Franse bubbel hun status laten gelden. Het gaat dan vooral om champagnes van de bekende merken, het liefst geserveerd in een 'treintje': een rij schaarsgeklede gastvrouwen met ieder een met vuurwerk versierde fles champagne boven hun hoofd.  

  • De rosé champagne is in opkomst. Een rosé pairt vaak beter met gerechten dan klassieke champagnes vanwege de grotere aanwezigheid van fruitaroma’s.

Serveer je een champagne het beste in een coupe, een flûte of een tulpglas? Een coupe geeft aroma’s, maar verliest de mousse snel. Een flûte behoudt juist de mousse maar de aroma’s komen minder tot hun recht door de smalle opening. Een tulpglas is volgens Annelies Hermsen een goede middenweg. Toch zijn de coupes on trend vanwege hun stijlvolle uitstraling.

Annelies Hermsen is fooddesigner. Vanuit haar bedrijf Bruisend Champagne importeert ze champagne en verkoopt deze aan Nederlandse horecaondernemers. Ze is gespecialiseerd in halve flessen. Wil je meer lezen over champagne? Lees het artikel in het digitale Food Inspiration magazine Food en Sex.