"Ik krijg tranen in mijn ogen als een leverancier me ruimhartig helpt."

Mark Haagen is de eigenaar van Buitenplaats Kameryck, een restaurant, hotel en evenementenlocatie in Kamerik. Wij spraken hem over de sluiting van zijn locatie naar aan leiding van het coronavirus.

Hoe gaat het met je Mark?

"Dit is dramatisch. Een kaalslag. Drie uur voordat op zondagavond werd aangekondigd dat restaurants en cafés moesten sluiten, had ik al besloten twee weken dicht te gaan. Gezien de waarschuwingen van medische experts vond ik het een verkeerd signaal om gasten te ontvangen. Als dan de mededeling komt dat we drie weken op slot moeten, komt dat hard aan. We zitten aan het eind van de moeilijke winterperiode met maanden waarin we verlies draaien. Dan zijn we blij als het zonnetje gaat schijnen en mensen weer zin hebben in het terras. Dan gaan we centen verdienen. We hopen dat het bij drie weken sluiting blijft, maar we zijn er niet gerust op. Kameryck is een gezond bedrijf, we zitten hier al 13 jaar, maar zo'n gedwongen sluiting hou je niet lang vol."

"Normaal gesproken gaan we centen verdienen als het zonnetje weer gaat schijnen."

Welke maatregelen tref je?

"We hebben goed overleg met de huisbaas. Die denkt gelukkig mee. We schrijven onze debiteuren aan met het verzoek de rekeningen te voldoen. Per geval bekijken we de annuleringen, waarbij we niet de botte bijl hanteren. En we praten met onze leveranciers. Ik stuurde een mail naar een bedrijf waarvan we onze spoelkeuken leasen met het verzoek of we de betaling drie maanden konden opschorten. Binnen een kwartier kreeg ik antwoord: 'geen probleem Mark, hou je taai!' Weet je, dan krijg ik tranen in mijn ogen, zo goed vind ik dat." 

Hoe ga je om met je medewerkers?

"Ik heb 100 mensen op de loonlijst, waarvan 27 in vaste dienst. Ik heb arbeidstijdverkorting aangevraagd. De vraag is hoe lang de overheid nodig heeft om te reageren. Ik kan niet genoeg benadrukken dat snelheid van het allergrootste belang is. De overheid heeft diepe zakken, wordt er gezegd, maar als het twee maanden duurt voordat je tegemoetkoming ziet, kan het te laat zijn: onze liquiditeit is eindig."

Zijn er mogelijkheden voor extra omzet in deze tijden?

"We gaan stamppotten en soepen bezorgen. Het is iets wat we niet eerder gedaan hebben. Het zal ons zeker niet rijk maken, maar ik wil een signaal afgeven aan onze medewerkers en onze gasten. We laten ons niet kisten. We willen laten zien dat Buitenplaats Kameryck blijft bestaan." 

"We laten ons niet kisten. We laten zien dat Buitenplaats Kameryck blijft bestaan."

Hoe ziet de komende week er uit voor je?

"We gaan onze mensen goed informeren. Heel belangrijk is dat je als ondernemer nu niet moet denken dat je alles alleen moet doen. Je moet samen met je managementteam beslissingen nemen. Er is nu leiderschap nodig, nog meer dan ondernemerschap. En verder bekijk ik het van dag tot dag: het leven wordt simpel, iedereen zit in hetzelfde schuitje, je kunt nergens een kop koffie drinken. Ik heb de zorg voor de kinderen ook nog, want die zijn vrij. En ik ga 's ochtends hardlopen, ondanks alle zorgen geeft me dat voldoening."