Bananenmelk gaat de moordende concurrentie aan...

We drinken met z’n allen minder melk. De consumptie van koemelk daalt met miljoenen liters per jaar, terwijl plantaardige alternatieven gestaag in de lift zitten. Maar worden we langzamerhand niet een beetje moe van soja en amandelen? Het Amerikaanse Mooala denkt van wel. Zij hopen een plekje op de markt te veroveren met een melkalternatief gebaseerd op bananen.

 

Waarom bananen?

Bananamilk (één woord om het van ‘echte’ melk te onderscheiden) wordt gemaakt van bananenpuree, geroosterde zonnebloempitten en een klein beetje zout en kaneel. Het is niet wezenlijk anders dan soja, amandel, of haver, maar toch is de bananenmelk naar eigen zeggen de meeting-getter voor Mooala. Niet zo gek, gezien het feit dat bananen ‘s werelds meest populaire fruit zijn. Daarnaast heeft de banaan een goede reputatie op het gebied van voeding en gezondheid. De vrucht is rijk aan kalium, vitamine B6 en heeft ook aardig wat vezels. Met de suiker valt het mee, mits je ze niet te rijp eet. Op het eerste gezicht lijkt bananenmelk goed gepositioneerd op de markt voor melkalternatieven.

Foto door  samer daboul on Unsplash

Moordende concurrentie

Maar is er in die markt nog wel ruimte voor nóg een alternatief? We hebben immers al soja, amandel, haver, kokos, rijst, cashew, vlaszaad, hennep, en wie weet wat nog meer. De concurrentie is moordend, maar toch doet Mooala het redelijk. Op dit moment ligt de bananenmelk in zo’n 2.000 winkels in Texas. Aan het eind van het jaar moeten dat er 3.000 zijn. Geen wereldveroverende cijfers, maar goed genoeg om winstgevend te zijn. Volgens Mooala zelf komt dat vooral omdat de bananenmelk niet per definitie een alternatief ís. Uit de cijfers blijkt namelijk dat mensen het vaak naast een pak ‘normale’ melk kopen, bijvoorbeeld voor in de smoothie, of om veganistisch ijs mee te maken.

 

Future proof

Mooala heeft met bananenmelk een goed maar niet wereldschokkend product in handen, en ze gaan daar op een slimme manier mee om. Ten eerste hebben ze bescheiden ambities en realistische targets. Ten tweede hebben ze goed nagedacht over de toekomst. Zo zien ze dat de grote spelers in zuivel het gebruik van ‘melk’ willen beperken tot alleen zuivelproducten (hetzelfde gebeurt ook in de vleesindustrie voor het woord 'meat'). Door te kiezen voor bananamilk als één woord dekken ze zichzelf in en houden ze toch de associatie als alternatief voor melk.

 

Als laatste - en misschien wel sterkste punt - is dat het gewoon een goed idee is. Iedereen weet wat een banaan is en hoe een banaan smaakt. De combinatie van herkenning en een markt die sterk groeit, zorgt voor een solide product.

Foto boven door Fabrizio Frigeni on Unsplash