Corona heeft het afscheid van cash versneld. Het aantal geldautomaten wordt in ons land in hoog tempo afgebouwd. Betalen via QR-codes, de smartphone en op andere digitale wijze, lijkt de norm te worden. Amazon Pay introduceert bij enkele van zijn Whole Foods Markets afrekenen met je handpalm.

Foto door: Amazon One

Iedereen herinnert zich waarschijnlijk nog wel het experiment van Baja Beach Club in Rotterdam. Vijftien jaar geleden lieten 70 gasten een chip onder hun huid aanbrengen, waarmee ze toegang kregen tot de VIP-lounge en betalingen konden doen. Bij Amazons supermarkt gaan ze nu een stapje verder; het laten implanteren van een chip is helemaal niet nodig.

Whole Foods

Amazon introduceerde onlangs Amazon One betalingstechnologie bij Whole Foods-winkels in Seattle. Via dit systeem kan betaald worden door de handpalm te laten scannen. Het is niet de eerste keer dat Amazon Pay de methode toepast, maar wel de eerste keer dat dit in een eigen winkel van het techconcern gebeurt. Het systeem werd vorig najaar ten doop gehouden. Consumenten verbinden, via Amazons Prime-account, hun creditcard-informatie met een scan van hun handpalm. Zo wordt deze unieke afdruk altijd en overal herkend. Even zwaaien boven een scanterminal is voldoende om bedragen te laten afschrijven van de creditcard.

Amazon One

Amazon One kan nu gebruikt worden in twaalf eigen winkels van Amazon, naast Whole Foods ook onder meer in de gemakswinkels Amazon Go en Go Grocery. Bedoeling is dat Amazon One op korte termijn in nog zeven Whole Foods Markets in de regio Seattle wordt uitgerold. Het is niet de eerste betalingstechnologie die Amazon introduceert. Bekend zijn de walk away shops, waar via signaalherkenning wordt afgerekend en je zonder betalingshandeling de winkel verlaat. Ook van het techconcern: de zogenaamde Amazon Dash Carts, slimme winkelwagentjes met betaaltechnologie.

Amazon Kapper

Er is meer nieuws van Amazon. In Londen opende de techgigant een kapsalon van twee verdiepingen. Alles draait er om beleving. Via augmented reality kunnen klanten precies zien hoe bepaalde kapsels of kleurspoelingen hen staan. Bovendien is de kapsalon tegelijk een winkel; de klant hoeft alleen de uitgestalde beautyproducten maar te scannen met de telefoon en Amazon bezorgt ze even later thuis. Er is overigens een link met de horeca: de kapsalon zelf wordt bestierd door de bekende uitbaatster van de kapsalon in het chique Bvlgaria Hotel in de dure wijk Belgravia.