Food Inspiration serveert iedere week het meest opvallende nieuws uit de wereld van foodservice en foodretail. Deze week in het zakennieuws: AI-platform voor ontwikkeling eiwitten uitgeroepen tot start-up van het jaar, bierverkoop daalt, afvalinzamelaar Oscar Circulair neemt De Clique over en € 40 miljoen beschikbaar voor impactondernemers in food.

AI-platform voor ontwikkeling eiwitten uitgeroepen tot start-up van het jaar

Eiwit-innovator Cradle is door MT/Sprout uitgeroepen tot start-up van het jaar. Het bedrijf ontwikkeld op basis van Artificial Intelligence nieuwe eiwitten voor onder meer de farmaceutische en voedingsindustrie. Volgens oprichter Jelle Prins biedt zijn bedrijf oplossingen voor de grote duurzaamheids vraagstukken van deze tijd. Cradle werd opgericht in 2021. Inmiddels bestaat het team uit 40 medewerkers. Er werd tot op heden € 33 miljoen in het bedrijf geïnvesteerd. Volgens de jury van MT/ Sprout kan Cradle de volgende generatie vleesvervangers produceren, en kan het bedrijf daarmee zomaar eens de volgende Nederlandse unicorn worden. 

Een andere foodstart-up die in de finale stond was Agurotech, een bedrijf dat de landbouw toekomstbestendig wil maken met behulp van data en sensoren. De realtime metingen van Agurotech maken precisielandbouw mogelijk, wat onder meer een hoop water belooft te besparen. Het bedrijf is actief in 15 landen. Grote foodbedrijven als PepsiCo, Lamb Weston en Agrifirm koppelden hun irrigatiesysteem al aan de software van Agurotech. 

Bierverkoop daalt

In 2023 werd er 6% minder bier verkocht dan het jaar ervoor, zo blijkt uit cijfers van NOS. Van de 11,5 miljoen hectoliter bier dat in 2023 werd verkocht, bestond 80% uit pils. De verkoop van alcoholvrije en alcoholarme speciaalbieren steeg met 74%. Wel zien brouwers een tanende belangstelling voor speciaalbier met hogere alcoholpercentages. Dit vertaalt zich onder andere in het teruglopende aantal speciaalbierbrouwerijen. Voor het eerst in twintig jaar stopten er in 2023 meer brouwerijen dan dat er begonnen. In 2023 waren er Nederland 920 brouwerijen, 76 minder dan een jaar eerder.

Afvalinzamelaar Oscar Circulair neemt De Clique over

Oscar Circulair heeft per 1 januari 2024 branchegenoot De Clique overgenomen. Oscar Circulair haalt op emissievrije wijze bedrijfsafval op in Amsterdam en Rotterdam. De Clique doet datzelfde in Utrecht. Het bedrijf verwerkt organische reststromen en maakt daar nieuwe foodproducten van. Met de bedrijfscombinatie streven de partijen ernaar om hun gezamenlijke positie op de markt te versterken. Achter de schermen worden op dit moment de teams samengevoegd, kennis uitgewisseld en organisatorische zaken gesynchroniseerd. "Met de samenvoeging van onze twee leidende impactondernemingen willen we de toekomst van stedelijke afval- en grondstoffeninzameling een stevige impuls geven. Gezamenlijk kunnen we de route naar circulaire en sociale steden versnellen ”, aldus Elisa van Dam, oprichter De Clique.

Lees ook: De Clique zamelt horeca-waste in bij de bron »

€ 40 miljoen beschikbaar voor impact ondernemers in food

Future Food Fund is een agrifood-investeringsfonds dat duurzame agrifood-bedrijven uit Noordwest-Europa financieel wil ondersteunen en daarmee op weg wil helpen. Het impactfonds werd in 2016 opgericht door een aantal ondernemers. Sinds die tijd werd zo'n € 12 miljoen geïnvesteerd. Het geld ging naar tien bedrijven, waaronder Pieter Pot en NoPalm Ingredients. Inmiddels is er een tweede fonds beschikbaar van € 40 miljoen. De helft van dat bedrag is afkomstig uit van het Europese Investeringsfonds.

Fondsmanager Silla Scheepens: "We kijken uitsluitend naar bedrijven die een rol spelen in de voedseltransitie. Als je kijkt naar het huidige voedselsysteem en de impact daarvan op bijvoorbeeld het klimaat, biodiversiteit of landgebruik, dan besef je dat je daar als investeerder echt het verschil kunt maken. Neem investeringen in alternatieve, plantaardige eiwitten: daar maak je per geïnvesteerde dollar minimaal drie keer zoveel impact mee op de reductie van CO2 als bij de volgende sector met de meeste uitstoot. Er is geen snellere manier om de uitstoot omlaag te krijgen."

Start-ups waar de investeerders warm voor lopen, zijn onder andere bedrijven die actief zijn op het gebied van smart farming, AI, circulaire systemen en kweekvlees.

Lees ook: Investeerders beleggen steeds vaker in duurzaamheid, omdat het geld oplevert »